UNICEF: Pothranjenost djece može se dodatno pogoršati zbog kriza u svijetu

Ilustracija: Unsplash

DOSTAVA hrane djeci kojoj prijeti pothranjenost postala je gotovo nepremostiv izazov zbog niza globalnih financijskih i geopolitičkih šokova te problema u dostavi, upozorio je UNICEF.

Izvješće se usredotočuje na rizik od teškog oblika kroničnog mršavljenja, u kojem su djeca premršava za svoju visinu, što rezultira oslabljenim imunološkim sustavom. Prema izvješću, 13.6 milijuna djece u dobi od pet i manje godina pati od tog problema.

Opskrba djece hranom koja im je potrebna već je bila problem početkom godine i to zbog dugotrajnih poremećaja u opskrbnim lancima koji su rezultat pandemijskog zatvaranja tvornica. Dodatno su opskrbu poremetili razni sukobi i klimatski šokovi. Zatim je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, koja je smanjila izvoz ogromnih količina goriva i prehrambenih proizvoda, poput pšenice i suncokretovog ulja.

Čak 10 milijuna kronično mršave djece nema pristup hrani

Trenutno 10 milijuna djece koja pate od bolesti kroničnog mršavljenja nema pristup hrani koja im je najpotrebnija za ozdravljenje.

Rat u Ukrajini, zajedno s dugotrajnim problemima uzrokovanim pandemijom i sušama u nekim zemljama, mogao bi pogoršati problem. Osim toga, zbog istog problema će rasti i cijena hrane.

Za milijune djece svake godine terapijska prehrana predstavlja razliku između života i smrti. Povećanje cijena od šesnaest posto možda zvuči izvedivo u kontekstu globalnih tržišta hrane, ali na kraju tog opskrbnog lanca nalazi se očajnički pothranjeno dijete”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Pročitajte više