Uniseks toaleti u londonskoj osnovnoj školi izazvali bijesne reakcije roditelja

Foto: 123rf

OSNOVNA škola u istočnom Londonu izazvala je bijesne reakcije roditelja djece nakon što su im predstavljeni toaleti za oba spola za učenike mlađe od 18 godina, javlja Independent.

Kontroverza je nastala nakon što je izgrađena nova škola u vrijednosti od 12 milijuna funti, a nije napravljen odvojeni WC, odnosno onaj za mušku i žensku djecu.

Unatoč peticiji koja je skupila 700 potpisa, a potpisivala se upravo zbog novih toaleta, ravnateljica škole Kath Wheeler podržala je ovu promjenu. Rekla je kako je veliki uniseks WC stvorio siguran prostor u kojem učenici mogu iskazati poštovanje jedan drugome te se osjećati poštovano.

Nadodala je i kako toaleti poštuju pravila Ministarstva znanosti i obrazovanja i regulacije drugih engleskih vijeća.
 Međutim, roditelji tvrde kako će uniseks toaleti ostaviti djecu osjetljivim na seksualno zlostavljanje i preranu seksualnost.

„Već je toliko zlostavljanja djece a ovo će samo još više pogoršati situaciju. Ako se išta loše dogodi, ravnateljica i ostali suradnici bit će odgovorni. Totalno odvratno“, komentirao je jedan od roditelja.

"Čini se da danas nema mnogo privatnosti"

Drugi je nadodao: „Zašto želite staviti dječake i djevojčice u isti WC? Čini se da danas nema mnogo privatnosti. Smiješno je misliti da je u redu imati uniseks WC. Teško je nositi se sa suprotnim spolom u normalnim okolnostima, a mislite da se djeca nose sa svojom nespretnošću u WC-u? Čuvajte njihovu privatnost odvojenom“.

Mnogi roditelji također su izrazili svoje razočaranje zato što se škola nije s njima konzultirala.

S druge strane, neki od roditelja su podržali cijelu situaciju, sugerirajući na to da je ovo progresivni korak unaprijed koji otvara mjerila koja se tiču spola.

„Svatko bi trebao koristiti WC u miru, bio on uniseks ili za jedan spol. Nadam se da će djeca naučiti poštovati jedni druge, bili u toaletu ili ne“ , rekao je jedan od roditelja koji podržava inicijativu.

Ravnateljica Wheeler, koja trenutno poziva roditelje da dođu vidjeti novu školu, podsjetila ih je da su toaleti koji su odvojenih spolova, još uvijek u upotrebi.

„Nijedan učenik ne mora koristiti uniseks WC ako to ne želi“, komentirala je.
 

Pročitajte više