Univerzalno cjepivo protiv mnogih sojeva gripe prošlo važno kliničko testiranje

Foto: 123rf

STRUČNJACI već godinama rade na stvaranju univerzalnog cjepiva protiv gripe gdje bi se jednom snažnom dozom imunizacije stvorila dugotrajna zaštita protiv više sojeva gripe.

Takvo cjepivo bilo bi sveti gral za javno zdravstvo, a sada verzija takvog cjepiva, naziva FLU-v, treba proći posljednji krug kliničkih ispitivanja.

Znanstvenici kažu da su dosadašnji rezultati ispitivanja "vrlo ohrabrujući", a cjepivo je uspješno prošlo kliničke studije faze I i II. Iako su ispitivanja u ovim fazama ograničena na procjenu sigurnosti cjepiva, postoje i dokazi koji ukazuju da bi ono moglo biti učinkovito.

Ohrabrujući rezultati

Posljednji krug ispitivanja s placebo kontrolnim skupinama pokazao je da cjepivo potiče reakciju antitijela i promjenu imunološkog sustava kod 175 zdravih sudionika. Iako to za sada nije potvrda da je cjepivo efikasno protiv samog virusa gripe, ovi rezultati ukazuju na to da ima moćna medicinska svojstva.

"Do sada smo proveli četiri klinička ispitivanja FLU-va i utvrđeno je kako cjepivo izaziva reakcije stanica i stvaranje antitijela koja su još uvijek prisutna i šest mjeseci nakon imunizacije", rekla je Olga Pleguezuelos iz farmaceutske tvrtke SEEK.

S obzirom na to koliko brzo mutira virus gripe, ovakva razina trajne otpornosti je neprocjenjiva, piše Science Alert.

Stručnjaci za sada moraju svake sezone gripe predvidjeti nadolazeće sojeve i prema toj procjeni razviti cjepiva, no to nije savršeno rješenje u slučaju da virus mutira usred sezone ili se iznenada pojavi neočekivani soj.

Neuspješna potraga za super-antitijelima

U prošlosti su znanstvenici pokušavali, objašnjava Pleguezuelos, pronaći "superantitijela". Antitijela (protutijela) su veliki proteini koji se uglavnom proizvode u stanicama koje imunološki sustav koristi za neutralizaciju patogena kao što su bakterije i virusi. Antitijela se u određenom smislu vezuju, odnosno obilježavaju mikrob ili zaraženu stanicu.

Sezonska cjepiva protiv gripe sadrže proteine s površine virusa gripe koji potiču imunološki sustav na stvaranje zaštitnih proteina (protutijela). U slučaju kontakta s pravim virusom unaprijed stvorena protutijela vezat će se za virus i onemogućiti njegovu daljnju aktivnost te time spriječiti razvoj bolesti i širenje infekcije na druge ljude. Superantitijelo bi bilo ono koje se nekako može vezati za sve vrste gripe na isti način.

No, taj pristup nije za sada polučio adekvatne rezultate. Stoga su se ovoga puta stručnjaci usredotočili na sam virus pokušavajući shvatiti koji su njegovi dijelovi isti bez obzira na soj virusa. Pomoću računalnog algoritma utvrdili su koja se područja u proteinima virusa gripe nisu mijenjala s vremenom.

"FLU-v sadrži četiri različite komponente protiv četiri različite regije virusa gripe. Dakle, ako se promijeni jedna od njih, tri komponente će i dalje osigurati učinkovitost", objasnila je Pleguezuelos.

Stručnjaci koji rade na razvoju ovog cjepiva smatraju da je ono spremno za klinički studij faze III u kojem bi se provjeravala sigurnost i učinkovitosti protiv stvarnog virusa gripe, i to na mnogo većem uzorku ispitanika. Čekaju samo financiranje.

Istraživanje naziva Immunogenicity, Safety, and Efficacy of a Standalone Universal Influenza Vaccine, FLU-v, in Healthy Adults: A Randomized Clinical Trial objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Pročitajte više