UNMIK ne planira uvođenje vize za Makedoniju

UNMIK nije razmatrao niti planira uvođenje viza za ulazak građana Makedonije na Kosovo, prenio je u petak civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen makedonskom premijeru Vladi Bučkovskom.

Soren Jessen-Petersen je u telefonskom razgovoru obavijestio Bučkovskog da je novi UNMIK-ov propis o ulasku stranih državljana na Kosovo pogrešno interpretiran i najavio kako će njegov zamjenik Larry Rossin 4. svibnja posjetiti Skoplje, kako bi ponovio da neće biti uvedene vize za građane Makedonije.

Petersen je kazao da je Vlada Makedonije bila obaviještena da se uvodi nova procedura za ulazak stranih državljana. Prema tom propisu, čije je uvođenje bilo planirano za 1. svibnja, ali je odgođeno do 1. srpnja, stranci će tijekom ulaska dobijati boravišnu dozvolu koja će važiti 90 dana. Do sada je za ulazak na Kosovo bilo dovoljno imati važeće putne isprave.

Jessen-Petersen je Bučkovskom rekao da je makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova obaviješteno kako će svi nadležni organi na državnoj granici provoditi pojačani nadzor radi efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Zamjenik civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu, Larry Rossin je izjavio kako se u ovom slučaju radi o normalnom graničnom nadzoru.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više