UN-ov posrednik za Cipar izvijestio vijeće sigurnosti UN-a o pregovorima

POSREDNIK UNa za Cipar Alvaro de Soto podnio je u petak izvješće Vijeću sigurnosti UNa o ovotjednim maratonskim pregovorima u Švicarskoj na kojima UN nije uspio nagovoriti ciparske čelnike da potpišu dokument o ujedinjenju tog podijeljenog otoka.

De Soto je detaljno opisao tijek razgovora u švicarskom gradu Buergenstocku kojima je predsjedao glavni tajnik UN-a Kofi Annan. U razgovorima su sudjelovale dvije ciparske strane kao i čelnici Grčke i Turske.

Pregovarači dviju strana došli su do mrtve točke i nisu potpisali završne dokumente u srijedu, zadnjeg dana zadanog roka za postizanje sporazuma.

U skladu s prijašnjim dokumentom usvojenim u New Yorku u veljači, u slučaju da pregovori propadnu Annan će iskoristiti svoje ovlasti da dokumente izravno predstavi ciparskim Grcima i Turcima na referendumima predviđenima za 24. travnja.

Ti će referendumi omogućiti Cipranima s obje strane otoka da sami odluče o svojoj budućnosti. Ako ne bude postignut dogovor o ujedinjenju u Europsku će uniju 1. svibnja ući samo dio otoka u kojem žive ciparski Grci.

"Za ciparski narod idući je mjesec najodlučujući u posljednjih 30 godina", rekao je de Soto Vijeću sigurnosti.

(Hina) xkga ysv

Pročitajte više