UN-ovi inspektori: Iz iračke elektrane nestalo 10 kilograma urana

NAJMANJE deset kilograma obogaćenog urana nestalo je iz opljačkane nuklearne elektrane u Iraku, no taj se materijal ne može iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja, objavili su u utorak UN-ovi inspektori.

Izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrdilo je strahovanja da je većina urana iz najvećeg iračkog nuklearnog postrojenja u Tuwaithi ukradena nakon bijega iračkih vojnika uoči početka rata u Iraku.

Vjeruje se da su u tom postrojenju bile pohranjene stotine tona prirodnog i oko dvije tone nisko-obogaćenog urana, iz kojeg se naknadno moglo proizvesti nuklearno oružja.

Agencija procjenjuje da se manji dio obogaćenog urana raspršio kao prašina, kada su pljačkaši ispraznili oko 200 kontejnera u nuklearnom centru, koji ne radi već deset godina.

"Kvaliteta i tip urana ne predstavlja prijetnju sa stajališta širenja naoružanja", stoji u izvješću šefa Agencije Mohameda ElBaradeia Vijeću sigurnosti.

Elektrana u Tuwaithi, 12 kilometara južno od Bagdada, bila je do rata pod nadzorom Agencije, a prijelazna iračka uprava dopustila je prošlog mjeseca slanje stručnjaka koji bi trebali osigurati preostali uran.

Pročitajte više