Uočen komet koji juri prema Zemlji, vjerojatno nije iz našeg Sunčevog sustava

Ilustracija: NASA/ESO

ASTRONOMI su primijetili komet koji juri prema Zemlji i za koji se čini kako ne dolazi iz našeg Sunčevog sustava, piše New Scientist.

Ako se potvrdi da ne pripada našem svemirskom području, to će biti drugi do sada otkriveni međuzvjezdani objekt. Približit će se Zemlji u prosincu, no ne toliko blizu da bi predstavljao neku opasnost.

Misteriozni objekt – 'Oumuamua

'Oumuamua je prvo zabilježeno međuzvjezdano nebesko tijelo koje je prošlo Sunčevim sustavom. Radi se o asteroidu koji je otkriven u listopadu 2017. godine. Kada su ga znanstvenici primijetili, već je bio na izlasku iz Sunčevog sustava, a kretao se takvom brzinom da ga je bilo skoro pa nemoguće detaljno proučiti. Iz toga se razloga i dandanas on smatra svojevrsnim misterijem.

Naime, to je tijelo pri izlasku iz našeg Sunčevog sustava neočekivano ubrzalo, što bi imalo smisla da se radilo o kometu. No, astronomi su odbacili tu mogućnost i potvrdili da se radi o tamnom tijelu, crvenkaste boje, koje ima velike udjele kamena ili metala.

Ova neobična putanja 'Oumuamue toliko je zaintrigirala znanstvenike da su neki od njih čak iznijeli hipotezu da se radi o vanzemaljskom brodu.

Što znamo o novom međuzvjezdanom tijelu?

Ovaj zanimljivi komet znanstvenici s Krimske astrofizičke zvjezdarnice uočili su tek nedavno, 30. kolovoza. Smatraju da dolazi iz smjera zviježđa Kasiopeja. Trenutno nema službeno ime pa ga stručnjaci nazivaju objektom gb00234.

"Vidjeli smo slično tijelo krajem svibnja, a na kraju se ispostavilo da se radi o običnom kometu", komentirala je ovo otkriće astrofizičarka Michele Bannister s Queen's Universityja Belfast.

"Još uvijek nemamo dovoljno podataka za tvrdnju da se radi o objektu koji dolazi izvan našeg Sunčevog sustava“, dodala je.

Fizičar Bill Gray, koji se bavi razvojem astronomskih softvera, modelirao je putanju gb00234 i otkrio da bi ona mogla biti takva, osim u slučaju da veliki dio ranih podataka nije točan zbog neočekivanih sila.

"Ili se radi o međuzvjezdanom kometu ili o kometu na koji snažno djeluju ne-gravitacijske sile", smatra Gray.

"Obje opcije se čine nevjerojatnima, stoga nam ostaje pričekati dodatne podatke“, dodao je.

Juri prema Zemlji 30 km/s

Ako se radi o međuzvjezdanom kometu, on se, prema Grayevom modelu, kreće prema Zemlji brzinama od oko 30 kilometara u sekundi i trebao bi do nas stići u prosincu ove godine. Model prikazuje da taj bliski susret ne bi trebao biti opasan jer bi gb00234 trebao proći pored našeg planeta na udaljenosti koja je nešto manja od dvostruke udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Astronomi i dalje intenzivno prate gb00234 te će nam uskoro biti dostupne informacije o putanji i naravi ovoga tijela.

Pročitajte više