Porfirije pozvao Srbe na molitvu uoči glasanja u UN-u. U podne će se oglasiti zvona

Foto: M. M./ATA Images/PIXSELL

U podne će se zvoniti zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji uoči današnjeg glasanja u Općoj skupštini UN-a o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, zvona će zvoniti za "spasenje srpske države i naroda", piše Telegraf. SPC u priopćenju kako će zvona pozvati "vjerni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, usprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji UN-a".

Rezoluciju predložile Njemačka i Ruanda

Porfirije je pozvao vjernike na molitvu za pravdu i mir. ''Njegova Svetost pozvao je pravoslavne vjernike da se ujedine u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim s kojima vjekovima dijelimo zajedničku povijest s biblijskom vjerom u srcu i na usnama - Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos Vaskrse'', stoji u priopćenju. 

Srbija oštro protivi rezoluciji i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv nje. Srbija i Republika Srpska u kojoj dominiraju bosanski Srbi više puta poricale su da se u Srebrenici dogodio genocid.

Rezoluciju su predložile države koje s tim imaju teško povijesno iskustvo - Njemačka i Ruanda. Tekst su sponzorirale još 34 države, među kojima su sve bivše jugoslavenske republike osim Srbije i Crne Gore.

Pročitajte više