Uoči summita G20: Kriza eurozone u drugom planu, glavne teme problemi zemalja BRICS-a i Sirija

 Ilustracija: G20

GODIŠNJI summit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20), koji sutra počinje u Sankt Peterburgu, prvi put u posljednjih nekoliko godina neće u prvom planu imati dužničku krizu eurozone.

Osim oštrih razlika u vezi s konfliktom u Siriji, koji će zasigurno biti jedna od glavnih tema dvodnevnog summita, čelnici zemalja G20 će se suočiti s novom ekonomskom prijetnjom.
 
Nakon obuzdavanja financijske krize u SAD i Europi, situacija se sada komplicira u gospodarstvima u razvoju.
 
Indija, Turska, Brazil i Južna Afrika su članice G20, čije su valute pretrpjele oštar pad nakon povlačenja investitora s tih tržišta u posljednjih nekoliko mjeseci.
 
Na takav potez investitora utjecalo je najavljeno FED-ovo ukidanje monetarnih poticaja, što će obilježiti ne samo kraj jeftinog novca i rekordno niskih kamatnih stopa za Amerikance, već i novo doba za zemlje u razvoju koje su profitirale od Fedove politike monetarnog popuštanja, pokrenute nakon izbijanja financijske krize.
 
Odljev novca sa tržišta u razvoju utječe i promjenu globalne slike, pri čemu su se perspektive rasta gospodarstva SAD i drugih razvijenih ekonomija poboljšale, dok su se perspektive zemalja u usponu, uključujući Kinu, u određenoj mjeri pogoršale.
 
Wall Street Journal piše da će na summitu G20, osim "neizbježnog problema Sirije" u prvom planu biti nagli odljev kapitala s tržišta BRICS-a .
 
Ranijih godina se, kapital selio u Brazil, Indiju, Meksiko i druga rastuća tržišta, ali sada je situacija obrnuta, posebno nakon najave da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati, a iduće godine i sasvim ukinuti program poticaja gospodarstvu SAD-a.
 
U očekivanju ovomjesečnog prvog smanjenja programa poticaja  u SAD-u, valute nekih zemalja s ekspanzivnim gospodarstvima , uključujući Indoneziju, Brazil i Tursku, počele su naglo gubiti na vrijednosti, nakon što su njihove središnje banke bile prisiljene zaoštriti kamatnu politiku i počele intervencije na valutnom tržištu da bi spriječile pad nacionalnih valuta .
 
U proteklih pet godina, summiti G20 bili su u sjeni izbijanja krize u Grčkoj i drugim dijelovima eurozone, kao i pitanja da li su vladine mjere štednje ili potrošnje najbolji lijek za rješavanja problema.
 
Kao ovogodišnji domaćin summita, Rusija će pokrenuti temu ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.
 
 

Pročitajte više