Upozorenje Amerikancima u Grčkoj nakon priznanja Makedonije

AMERIČKO veleposlanstvo u Ateni upozorilo je Amerikance u Grčkoj da budu oprezni nakon što je prošli tjedan Washington službeno priznao Makedoniju pod tim imenom.

Grčki političari i vjerski vođe osudili su američku odluku da prizna Makedoniji pravo na to ime u strahu da bi to moglo voditi do teritorijalnoga spora. Očekuje se da taj američki potez ojača ionako tradicionalno snažne protuameričke osjećaje u Grčkoj.

U e-mailu poslanome u subotu američkim državljanima u Grčkoj, veleposlanstvo upozorava na moguće prosvjede i kaže da "u ovome trenutku svi Amerikanci u Grčkoj moraju pojačati vlastito i osiguranje svojih obitelji".

U subotu navečer stotinjak se ljudi okupilo ispred američkoga konzulata u Solunu i prosvjedovalo protiv američke odluke.

Grčki dužnosnici nisu htjeli komentirati to priopćenje objavljeno i na web-stranici veleposlanstva.

Službena Atena osporava Makedoniji pravo na upotrebu toga imena jer smatra da to upućuje na teritorijalne pretenzije prema Grčkoj čija pokrajina istoga imena graniči s bivšom jugoslavenskom republikom.

Grčka je u četvrtak, nakon američkoga priznanja imena Makedonije, uputila i službeni prosvjed Sjedinjenim Državama.

Kad je Makedonija 1991. nakon raspada Jugoslavije stekla nezavisnost, u Ujedinjene je narode ušla pod privremenim imenom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" s engleskom kraticom FYROM kojom se služe i Atena i međunarodne organizacije.

To je učinjeno kako bi se izbjegli grčki prigovori, a Atena prijeti i vetom na makedonski pokušaj ulaska u Europsku uniju i NATO.

Pročitajte više