Uprava ´Đure Đakovića´ o najavljenu sindikalnom prosvjedu

Uprava ´Đure Đakovića´ prosvjed Koordinacije sindikata metalaca te grupacije najavljen za 6. prosinca na Markovu trgu u Zagrebu smatra nepotrebnim.

´Mi samo pozivamo na razum kako se ne bi ugrozili svi ugovoreni poslovi´, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik ´Đakovićeve´ Uprave Dragan Marčinko. Izrazio je bojazan da bi prosvjed mogao biti iskorišten i u, kako je rekao, političke svrhe što bi poduzeću više štetilo nego koristilo.

Članovi Uprave tvrde da se pokretanjem ulaganja na domaćem tržištu, posebno u javnim i državnim poduzećima, osjećaju pomaci i u njihovu poduzeću. Vlada je odobrila ugovaranje gradnje teretnih vagona za Hrvatske željeznice, sudjelujemo i u gradnji čeličnih mostova na autocesti Zagreb - Split, a jamačno će i projekt CROTRAM biti izveden, objasnio je Marčinko.

Ipak, svjesni teškoća i dugova u metalskoj industriji koje vuku iz prošlosti i u Upravi se slažu kako se bez potpore države, većinskog vlasnika, poduzeće neće uspješno preustrojiti u tržišno uspješnu i izvozno usmjerenu tvrtku, a upitni su i razvojni projekti.

Već sada je otvaranjem novih stečaja u nekoliko društava izravno ugroženo 619 radnih mjesta, a tri stotine radnika već je na zavodu za zapošljavanje. Do kraja godine treba riješiti pitanje Županjske banke, pokrenuti najavljena ulaganja u Ini i osigurati državno jamstvo za Montažu, kažu u Upravi i dadaju kako valja donijeti i nacionalnu industrijsku politiku. ´Ako se naši prijedlozi ne prihvate, kriza bi se mogla produbiti i uzrokovati gubitak još 500 radnih mjesta, a u Brodu bez posla bi u samo godinu dana ostalo 800 ljudi. Naravno da ni Uprava ni radnici ne mogu razumjeti i mirno gledati kako se poduzeće još restrukturiralo, niti se smanjio broj radnih mjesta u državnoj upravi ili saniranim brodogradilištima, te da se u nekim institucijama diskriminira hrvatski proizvod´, izjavio je Marčinko.

Uprava je pozvala sindikalne predstavnike na sastanak u četvrtak kako bi na temelju predočenih činjenica donijeli ispravnu odluku glede najavljenih prosvjeda.

Pročitajte više