Upravni sud: Splitska bolnica nije smjela otkriti podatke o Ninčević Lesandrić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

UPRAVNI sud odbio je tužbu KBC-a Split protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je utvrdila da je splitska bolnica povrijedila pravo na zaštitu osobnih podataka MOST-ove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, javlja Dalmatinski portal.

Naime, Agencija je utvrdila da je doktor Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u splitskom KBC-u, nakon što je zastupnica iznijela stravične detalje o postupanju djelatnika ove bolnice, iznio medijima detalje o njenom zdravstvenom stanju, tj. detaljno opisao obavljeni medicinski. A to je učinio protivno prvotnoj svrsi zbog koje su prikupljeni njeni osobni podaci.

KBC tužio Agenciju za zaštitu osobnih podataka

U KBC-u nisu bili zadovoljni ovom odlukom te su od Upravnog suda zatražili da se rješenje Agencije poništi. Ravnatelj bolnice Julije Meštrović u tužbi je tvrdio kako je Ninčević Lesandrić istupom u Hrvatskom saboru dovela u pitanje povjerenje građana u bolnicu te da je njihova dužnost bila objasniti javnosti da tamo "neće biti iskasapljeni i uništeni". 

Upravni sud potvrdio da Karelović nije smio iznositi podatke o Ninčević Lesandrić

Upravni sud je dao za pravo Agenciji koja je zaključila da je došlo do povrede Opće uredbe o zaštiti podataka jer dr. Deni Karelović nije imao privolu Ninčević Lesandrić za iznošenje njezinih osobnih podataka o vrsti medicinskog zahvata i duljini trudnoće te je bio obavezan postupati sukladno pravilima zaštite posebnih kategorija osobnih podataka. 

Ninčević Lesandrić potaknula lavinu ispovijesti o lošem tretmanu žena u Hrvatskim bolnicama

Podsjetimo, MOST-ova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić prošle je godine u Saboru otvoreno progovorila o tretmanu medicinskog osoblja prilikom spontanog pobačaja u splitskom KBC-u, odnosno ispričala je da joj je obavljena kiretaža bez lokalne anestezije. Njen hrabri istup izazvao je potom lavinu reakcija drugih žena koje su se odlučile javno progovoriti o traumatičnim iskustvima u nizu hrvatskih bolnica.

Splitski KBC negirao je optužbe, a Karelović se prvo "proslavio" izjavom  "kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego objektivne boli" te je potom objavio detalje o cijelom medicinskom postupku zastupnice Ninčević Lesandrić bez njene dozvole.

S druge strane, u splitskom KBC-u, koji je na lošem glasu već godinama jer tek jedan liječnik ili liječnica obavljaju pobačaje,brižno čuvaju privatnost i osobne podatke svojih liječnika. Naime iz ove bolnice odbijaju dati novinarima informacije o liječnicima koji se prizivaju na savjest, odnosno jednome ili jednoj koja ne koristi ovaj institut.

Pročitajte više