Upravni sud: Vlada je bila u krivu, morala je Indexu dati podatke o Agrokoru

Foto:FaH

VISOKI upravni sud presudio je protiv vlade Andreja Plenkovića, a u korist portala Index u vezi dostave podataka o konzultantima i iznosima za "success fee" u slučaju Agrokor. Vlada je prvotno odbila zahtjev Indexa za dostavu tih podataka, a sada mora ponovno provesti prvostupanjski postupak.

No, krenimo redom. 

U veljači ove godine tražili smo od vlade uvid u dokumentaciju o konzultantskim ugovorima u Agrokoru i informaciju o naknadi za uspjeh koju je ugovorila tvrtka Texo Management. Točnije, tražili smo dokumentaciju o konzultantskim ugovorima koje je izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak dostavio premijeru Andreju Plenkoviću 5. veljače ove godine.

Plenković od Ramljaka zatražio dokumentaciju iz Agrokora 

Ramljak je morao predati tu dokumentaciju jer to je od njega tjedan dana prije zatražio Plenković. Vladu je zanimala detaljna analiza troškova za podizvođače koje je angažirao savjetnik za restrukturiranje, američki AlixPartners, a nakon što je Index objavio da Ramljakova bivša tvrtka Texo Management na Agrokoru prihoduje 971.576 kuna mjesečno. Nakon negativne reakcije vlade, a po dostavi te dokumentacije Plenkoviću, Ramljak je 20. veljače podnio ostavku.  

Iz vlade su nam odbili dati tu Ramljakovu dokumentaciju tvrdeći da vlada "nije izradila tu dokumentaciju" niti je njen vlasnik. Također, tvrdili su kako ni Agrokor, a niti Texo Management nisu tijela javne vlasti te da se na njih ne može primijeniti Zakon o pravu na pristup informacijama. 

Vlada nije u pravu 

No činjenica je bila da je vlada podatke dobila od čovjeka kojeg je postavila na čelo Agrokora, a informacija koja je dostavljena premijeru nastala je radom vlade. Žalili smo se povjerenici za informiranje koja je utvrdila da je vlada u ovom slučaju "pogrešno i nepotpuno utvrdila činjenice" te na kraju i izvela "nepravilan zaključak" kada su nam odbili zahtjev za dostavu tih informacija. 

"Iz Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH razvidno je da je Vlada ta koja predlaže sudu izvanrednog povjerenika kao i njegove zamjenike, a ista može u bilo koje vrijeme predložiti sudu opoziv. Dakle, očito je da vlada RH ima bitnu ulogu pa je logično u ovom konkretnom slučaju, da su i informacije koje izvanredni povjerenik dostavio vladi, informacije koje s nastale u okviru djelokruga i u svezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti", stajalo je u rješenju povjerenice za informiranje 18. svibnja ove godine koja je izdala nalog da vlada ipak preda tu dokumentaciju prema Zakonu o pravu na pristup informacijama. 

Odjednom se "sjetili" da su podaci navodno tajni

Plenkovićeva vlada žalila se na to rješenje povjerenice za informiranje i tražila od Visokog Upravnog suda poništenje odluke. Visoki upravni sud presudio je protiv vlade. Vlada je naknadno, tek u tužbi Visokom upravnom sudu, odjednom tvrdila kako su podaci klasificirani oznakom tajne, no Visoki upravni sud zaključio je da su se traženi podaci ipak mogli dati na uvid. 

Sada vlada mora objaviti novo rješenje o dostavi tih dokumenata Indexu. 

Visoki Upravni Sud by on Scribd

Pročitajte više