Uragan Idalia prijeti Floridi, vlasti naredile evakuaciju: "Bit će to velik uragan"

Ilustracija: EPA

Floridske vlasti su danas naredile evakuaciju stanovnika zapadne obale uoči dolaska uragana Idalia, koji bi mogao ojačati i postati "iznimno opasan" prije nego što onamo stigne u srijedu. "Ako vam se kaže da se evakuirate, morate to odmah učiniti", izjavio je guverner ove savezne države Ron DeSantis na konferenciji za novinare: "Bit će to velik uragan."

Tropska oluja Idalia preko noći se pretvorila u uragan, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) dodajući kako se očekuje da će oluja "brzo ojačati i postati iznimno opasan i velik uragan prije nego što stigne u srijedu". "Veliki uragan" je klasifikacija koja se odnosi na one uragane koji prelaze kategoriju 3 na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od njih ukupno 5.

"Takvi uragani najčešće uzrokuju katastrofalna razaranja"

Takvi uragani najčešće uzrokuju "katastrofalna razaranja", upozorio je NHC. U vrijeme objavljivanja posljednjeg biltena NHC-a tropska oluja Idalia nalazila se oko 440 kilometara jugozapadno od floridske luke Tampe s vjetrom koji je na udare puhao brzinom i do 140 km/h.

Snažan vjetar koji prati Idaliju u utorak je zahvatio Kubu. Oluja je sa sobom donijela obilne kiše koje su rezultirale poplavama, osobito u Havani. Prognostičari predviđaju da će Idalia potom proći kroz Meksički zaljev, gdje se trenutačno stvorio "morski toplinski val", a to je čimbenik koji pojačava snagu uragana.

Pročitajte više