Urbana desnica prijavila antifašiste policiji zbog postavljanja ustaških simbola

Screenshot: Urbana desnica, Antifa Zagreb/Facebook

UDRUGA Ubrana desnica, organizacija mladih desničara, koji podržavaju pozdrav Za dom spremni, policiji je prijavila administratore Facebook stranice Antifa Zagreb zbog postavljanja ustaškog grba.

"Na Facebook stranici "Antifa Zagreb" zatekli smo fotografije objavljene 22. siječnja 2016. Na spornim fotografijama jasno je vidljivo kako nepoznata osoba postavlja natpis kao imitaciju ploče službenog naziva Ministarstva kulture uz jasno istaknut ustaški grb.

Smatramo kako su ovim prekršene odredbe Kaznenog zakona zbog isticanja simbola kojima se poziva na mržnju te javnog sramoćenja Republike Hrvatske i njenih institucija", napisali su u prijavi koju su potom mailom poslali na MUP.



Poruka za Hasanbegovića

Podsjetimo kako je na Facebook-profilu Antifa Zagreb objavljeno da je na zgradi Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici u Zagrebu ispod službene ploče ove institucije osvanuo je i natpis "Ministarstvo nastave/narodne prosvjete", što je kompilacija dvaju naziva za ministarstvo koje je pokrivalo sektor kulture u vrijeme ND.

Uz hashtag #‎NećeProći‬ navodi se kako "uzrujana građevina Ministarstva kulture Republike Hrvatske poručuje mandataru i budućem premijeru Timu Oreškoviću da ne želi postati građevina tzv. NDH" te navodi da je kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović:bivši član ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret; predsjednik mladeži HČSP koja veliča tzv. NDH i ustaške zločine.

Poruka na ploči ostavljena je na zgradi ministarstva koje će voditi Zlatko Hasanbegović iz HDZ-a koji negira antifašizam te je odgovor od antifašistareakcija na njegove izjave i dosadašnji rad.

Dodajmo još i kako je Udruga urbana desnica ranije pohvalila mlade Torcidaše nakon što su obnovili mural posvećen Vukovaru, a na kojem stoji natpis Za dom spremni.

Pročitajte više