Uredba po kojoj se dodjeljuju državni stanovi je ukinuta još 2018.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

AFERA s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frka-Petešićem, koji se uselio u državni stan od 96 kvadrata u centru Zagreba nakon što je lagao o svom prebivalištu, otvorila je pitanje kriterija po kojima se dužnosnicima dodjeljuju stanovi.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrde da je Frka-Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu te je tako ostvario pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano uz svoje prebivalište.

Ukinuta uredba o dodjeli stanova

Dužnosnik je ostvario pravo na korištenje stana u skladu s Uredbom o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna i drugih osoba, rekli su iz Ministarstva.

Međutim, upravo ta uredba, po kojoj se na korištenje dodjeljuju državni stanovi, stavljena izvan snage još u studenom 2018. godine. 

Vlada 4 godine nije donijela nova pravila

Vlada se tada obvezala donijeti novu uredbu, ali nje ni dandanas nema, priznali su iz Ministarstva. Umjesto nove uredbe, stanovi se dužnosnicima dodjeljuju prema onoj staroj, koja nije na snazi posljednje 4 godine.

"Kako je stupanjem na snagu Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu dodjele na uporabu nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 95/2018 – stupila na snagu dana 03.11.2018.g.), stavljena van snage Uredba o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), do donošenja nove uredbe, pri donošenju odluka o dodjeli stanova, kao mjerodavno se uzimaju kriteriji i mjerila iz uredbe (NN 127/13)", pišu iz Ministarstva.

Po istoj uredbi stan dobio i Banožić

Podsjetimo, prema istoj uredbi stan je na korištenje dobio i ministar obrane Mario Banožić. On živi u stanu od 92 kvadrata, a dobio ga je dok je bio ministar državne imovine. Veći stan je dobio zbog troje djece, objasnio je MORH u priopćenju 9. studenog.

Riječ je o trosobnom stanu, udaljenom manje od pet minuta hoda od Ministarstva državne imovine, njegova bivšeg radnog mjesta. Kasnije se otkrilo da Banožić u isto vrijeme prima i naknadu za odvojeni život jer mu djeca žive u Slavoniji.

Pročitajte više