Urednici New York Timesa dali ostavke zbog skandala

DVA NAJVIŠA urednika New York Timesa dala su ostavke nakon skandala s novinarom koji je izmišljao i plagirao članke, objavile su u četvrtak novine.

Izvršni urednik Howell Raines i njegov zamjenik Gerald Boyd bili su posebno kritizirani zbog svoje uloge u skandalu oko pisanja novinara Jaysona Blaira, 27, koji je teško naškodio vjerodostojnosti jedne od najuglednijih američkih novina.

Posebno im se zamjera što su odredili da Blair prati slučaj washingtonskog snajperista unatoč tome što je urednik za glavni grad ranije ukazao na velike pogreške u njegovu radu.

Blair je, nakon što se otkrilo da je godinama izmišljao i plagirao intervjue, citate i materijal za svoje članke uglavnom ne mrdajući iz New Yorka, 1. svibnja napustio The New York Times. Klupko se počelo odmotavati pošto su jedne teksaške novine postavile pitanje je li on od njih ukrao priču o obitelji američke vojnikinje Jessice Lynch, tada nestale u Iraku.

Vlasnik novina Arthur Sulzberger je, objavljujući novinarima vijest o ostavkama na jutarnjem sastanku, kazao kako su Raines i Boyd dali ogroman doprinos novinama. Pod njihovim vodstvom The New York Times je 2002. dobio sedam Pulitzerovih nagrada, pet za praćenje terorističkih napada na SAD 11. rujna, a druge za rat u Afganistanu, te još jednu ove godine.

Raines je i sam dobio Pulitzerovu nagradu 1992. za pisanje u The New York Times Magazinu o svom prijateljevanju u djetinjstvu u Alabami s obiteljskim crnim kućepaziteljem.

Pročitajte više