Urednik lokalnih novina dao ostavku zbog pritiska SDP-ovaca

Foto: Vedran Tkalec (privatna fotografija)

"NAKON godinu i pol dana provedenih na odgovornoj funkciji, jučer sam podnio ostavku na mjesto glavnog urednika Glasa Podravine i Prigorja. I nije to nešto s čime se želim javno pohvaliti, već upozoriti na način na koji stvari funkcioniraju u našem gradu. Naime, odluka, teška, ali i jedina moralna, rezultat je pritiska od strane v.d. gradonačelnika, koji je proteklih dana/tjedana/mjeseci razmišljao kako stati na kraj mladom, nadobudnom novinaru, koji je u nekoliko navrata pokazao kako zna 'ubosti na pravo mjesto'", objavio je na svom Facebook profilu Vedran Tkalec sada već bivši urednik Glasa Podravine.

Svaki kritički članak izazivao je srdžbu

Glas Podravine jedan je od najstarijih tjednika u Hrvatskoj u kojem najveći udio s 31 posto drži grad Koprivnica. Suvlasnici su okolne općine, a manjinski dio s 13 posto drži i Glas Slavonije. Tkalec u razgovoru za Index objašnjava kako se gradonačelnik htio miješati u uređivačku politiku, a pritisak da se ne piše o lošim stranama gradske uprave u jednom je trenutku postao nepodnošljiv.

"Svaki članak koji je na kritički način propitivao rad gradske uprave izazivao je srdžbu. Gradonačelnik se izravno htio uplitati u uređivačku politiku, što mi je bilo nedopustivo. U posljednje vrijeme pritisak se intenzivirao, a tražio se netko tko će me zamijeniti. Meni je ponuđeno da ostanem u tjedniku ali da radim na nekim 'lakšim temama'. Nisam na to htio pristati", kaže Tkalec za Index objašnjavajući situaciju u Glasu Podravine dodajući kako na kraju zbog sukoba s gradskom upravom nije htio dozvoliti da egzistencija 10-tak ostalih kolega novinara dođe u pitanje.

Kap koja je prelila čašu bilo je pisanje o  prodaji plina, koji je bio gradsko bogastvo. Nakon toga pritisak je postao nepodnošljiv.


Foto: Facebook

Koprivnica je grad slučaj

"Ostajem naravno u novinarstvu. Koprivnica je grad slučaj u kojem malo što funkcionira na pravi način. Ostajem u svom gradu i borit ću se za pravdu", kaže Tkalec za Index na kraju.

Vlast u gradu Koprivnica obnaša Mišel Jakšić, član SDP-a. Točnije Jakšić je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika nakon što se njegova prethodnica, bivša gradonačelnica Vesna Želježnjak, odlučila vratiti se na posao u svoju matičnu kompaniju Podravku. Jakšića je nedavno njegova stranka predložila da bude gradonačelnički kandidat na sljedećim lokalnim izborima.

Jakšić: Grad Koprivnica ima najveći udio u vlasništvu

"Ne osporavam pravo na slobodu medija, no ja sam, čini se uvučen u sukobe unutar te redakcije", kaže Jakšić dodajući kako kao gradonačelnik mora komunicirati s Glasom Podravine s obzirom na to da grad Koprivnica s 31 posto ima najveći vlasnički udio u tom mediju.  

Direktorica Glasa Podravine: Teško je danas raditi u medijima

Direktorica Glasa Podravine Sonja Badalić kaže kako je situacija u medijima teška.

"Teško je danas raditi u novinarstvu i mi moramo riješiti ovu situaciju. Imamo sada novu urednicu, a i dalje ćemo donositi i objavljivati priče koje zanimaju građane ovog kraja", kaže na kraju.

Pročitajte više