ursh-ovi sindikati državnih službi traži izjednačavanje plaća s javnim službama

Sektor sindikata državnih službi pri Udruzi radničkih sindikata Hrvatske (URSH) traži od nove Vlade izjednačavanje koeficijenata i plaća s javnim službama.

URSH-ovih pet sindikata državnih službi, s oko 15.000 članova, upozorava da službenici s visokom stručnom spremom u javnim službama imaju raspon koeficijenata od 1,35 do 2,09, dok državni službenici s istom stručnom spremom imaju raspon od 1,06 do 1,60.

Koordinator sektora i čelnik Carinskog sindikata Hrvatske Željko Popović rekao je novinarima da plaće državnih službenika zaostaju od 10 do 60 posto za plaćama javnih službenika.

Stoga će Sindikat policije Hrvatske, Carinski sindikat Hrvatske, Sindikat porezne uprave, Sindikat pravosudne policije i Vojni sindikat Hrvatske uputiti zahtjev Vladi da se plaće u državnim službama izjednače s plaćama u javnim službama po principu jednaka plaća za isti posao, rekao je Popović.

Sindikalci traže od Vlade i izmjenu postojećeg Zakona o državnim službenicima i namještenicima jer ga smatraju sasvim promašenim, a to su, tvrdi Popović, priznali i predstavnici Ministarstva pravosuđa.

Zakon o državnim službenicima, koji je usvojen 2001., napravio je pravu zbrku u državnoj upravi, rekao je Popović dodavši da se sve službe ne mogu urediti istim zakonom jer svaka od njih ima svoje posebnosti.

Sindikati zahtijevaju izradu posebnih zakona kojima bi se regulirale specifičnosti i prava svake pojedine struke, te posebne dodatke na plaće jer, primjerice, službenici u zdravstvu imaju dodatke do 40 posto, a u carini najviše do 20 posto.

Pročitajte više