Usijana linija: Obama i Merkel telefonom o eurozoni i predstojećem summitu G20

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Barack Obama jučer su telefonski raspravljali o financijskoj krizi u eurozoni i tako nastavili stalne konzultacije na tu temu, izvijestila je Bijela kuća.

Obama i Merkel također su razmatrali pripreme za nadolazeći G-20 summit u Cannesu, koji će se održati početkom sljedećeg mjeseca, "i suglasili se da ostanu u bliskom kontaktu u vrijeme prije sastanka na vrhu", javlja Bijela kuća.

Nije spomenuto jesu li komentirali "rampu" koju je šef američke riznice Geithner podigao na prijedlog da se povećaju sredstva MMF-u, u sklopu šireg međunarodnog pokušaja da se riješi problem u eurozoni.
Geithner je prijedlog odbio, kazavši kako "MMF ima sasvim dovoljno sredstava".

Europski lideri obećali su da će na summit G20 stići s održivim, sveobuhvatnim i brzim odgovorima na krizu. Nadajmo se s nešto boljima od onih koje je prije par dana iznio šef Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Valja spomenuti kako Merkel nije jedini europski politički lider s kojim Obama održava stalne kontakte na temu krize eurozone. Tako je u ponedjeljak telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a isti dan i s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

Pročitajte više