Uskok istražuje Tonina Piculu zbog ugovora za kupnju autobusa vrijednih 100 milijuna kuna

BIVŠI gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula pod istragom je Uskoka zbog potpisivanja ugovora za kupnju 46 autobusa ukupne vrijednosti oko 100 milijuna kuna! Picula je krajem prošle godine, kad je ugovor potpisan, prijavio HDZ koji je u Velikoj Gorici tada bio oporbena stranka.

U toj prijavi se navodi kako je ugovor koji je potpisan za Europskom bankom za obnovu i razvoj za Veliku Goricu izuzetno štetan zato što je Picula pristao na pljenidbu gradske imovine ukoliko se pojave bilo kakvi financijski problemi u realizaciji ugovora. Picula se tereti da je ugovor potpisao bez suglasnosti Gradskog vijeća, a sporna je i stavka prema kojoj, u slučaju da dođe do sudskog procesa, EBRD ima pravo birati odvjetnika koji će zastupati Veliku Goricu, dok Gorica mora pokriti sve troškove eventualnog suđenja.

"Da je ministar Ivan Šuker potpisao ugovor za takav kredit, on vjerojatno ne bi danima silazio s televizijskih ekrana", rekao je Picula u razgovoru za Globus. Ugovor nikad nije realiziran jer ga je EBRD poništio uz obrazloženje da je s njihove strane u tehničkoj dokumentaciji počinjena greška. Picula vjeruje kako se radi o političkom obračunu, odnosno da mu aferu smješta velikogorički HDZ na čelu sa Šukerom.

"Mi nismo preuzeli nikakvu hipoteku na imovinu te se ne može reći da smo založili vrtiće i škole kako HDZ tvrdi. Riječ je o veoma povoljnom ugovoru za Veliku Goricu, kojim smo dobili kredit na deset godina, uz dvije godine grace perioda i to sve uz 1,7 posto maržu", kaže Picula, te dodaje kako se nada da će Uskok na razgovor pozvati i Šukera jer je on, kao ministar financija i član Nadzornog odbora EBRD-a, morao dopustiti potpisivanje takvog ugovora.

Pročitajte više