Je li pijani HDZ-ov župan vozio službeni auto pa ga razbio? USKOK još istražuje

Foto: FaH

USKOK provodi izvide, magična je formulacija koja i dalje skriva misterij zbivanja u noći između 16. i 17. travnja, kad se u mjestu Rokovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji dogodila lakša prometna nesreća. U njoj je sudjelovao župan Damir Dekanić sa službenim županijskim automobilom Škodom Superb, a nesreća bez ozbiljnije materijalne štete i žrtava došla je prije nekih mjesec i pol u ruke Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta čije su aktivnosti obavijene najvećom tajnovitošću.

Tek nam je Dekanić u e-mailu napisao da ga USKOK nije ispitao što ne mora ništa značiti, ali potiče sumnje u rad institucija. A sumnje prate ovaj slučaj otpočetka.

Dekanić zna da je USKOK-ov postupak u fazi izvida

Dekanić nam je u odgovorima poslanima e-mailom potvrdio da zna kako je "postupak u fazi izvida". Ujedno je s kratkim i jasnim "ne" odgovorio na pitanje je li ga ispitao USKOK. U e-mailu koji smo dobili iz Vukovarsko-srijemske županije stoje i sljedeće rečenice: "Sve što je župan Dekanić imao za reći, a vezano na sam događaj stoji u Priopćenima koja je dao neposredno nakon događaja. Župan Damir Dekanić redovito obavlja sve svoje dužnosti i ne razmišlja o ostavci."

USKOK je bio još manje informativan. S njegova e-maila dobili smo samo sljedeću rečenicu:

"Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da ovaj Ured u predmetnom slučaju provodi izvide u suradnji s PNUSKOK-om."

Otkud zanimanje nečeg s tako pompoznim imenom, poput Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, za seosku prometnu nesreću?

Kao što je poznato pažljivijim konzumentima medija, prve šture informacije govorile su da je Dekanić bio suvozač i pod utjecajem alkohola, u automobilu koji je udario u drugo vozilo, a potom u ogradu. Vozač je, navodno, bio županov rođak.

No potom su anonimni svjedoci raznim medijima tvrdili da je automobil vozio pijani Dekanić te da je trijeznog rođaka pozvao tek nakon nesreće. Prema toj verziji, Dekanićev je rođak u kontaktima s policijom preuzeo ulogu vozača kako bi Dekanića spasio od problema sa zakonom koje bi imao da je izazvao nesreću pod utjecajem alkohola. 

Svjedoci tvrdili da župan laže

RTL-ova emisija Potraga objavila je iskaze dvoje svjedoka koji su tvrdili da je automobilom upravljao pijani Dekanić, a potom se oglasila još jedna svjedokinja i to, kako je rekla, ljuta zbog Dekanićevih laži. I ona je potvrdila navode prvih dvoje svjedoka:

"Čovjek je izlazio iz auta, jedva je izlazio iz auta, ja sam prišla, pitala je li ozlijeđen, ima li još nekoga unutra, da bi on izjavio - ne", izjavila je i dodala kako je Dekanić tražio da se ne zove policija te obećavao svima nadoknaditi štetu.

Župan se potom oglasio priopćenjem u kojem se požalio na medijski linč.

"Posljednjih devet dana vrši se brutalni medijski pritisak na mene, moju obitelj, susjede i sumještane, a vezano na prometnu nezgodu u kojoj sam sudjelovao kao suvozač, o čemu sam se proteklih dana već javno očitovao. Poticatelje ovog medijskog linča, naravno, nije teško determinirati, a javnost lako može uočiti kako je njihov jedini cilj izazivanje prijevremenih izbora pa makar i putem navodnih, nevjerodostojnih svjedoka, svjedoka kojih nema na mjestu događaja niti u policijskom zapisniku.

Dekanić se smatra žrtvom brutalnog medijskog pritiska

"Zbog toga se ne mogu oteti dojmu da su priželjkivali nezgodu s puno tragičnijim posljedicama, a ne ovakvu bez stradalih, povrijeđenih, s isključivo materijalnom štetom - kakvih je svakodnevno uistinu mnogo. Zahvaljujem se još jednom svima koji mi daju potporu u ovim, za mene i moju obitelj, mučnim trenutcima, a tvorcima ove priče poručujem da će unatoč svojim nastojanjima morati pričekati redovne izbore", napisao je Dekanić kojeg je podržao i ministar obrane Mario Banožić.

"Ne sviđa mi se da svjedoci u medijima istupaju na ovakav način, postoji policija, način na koji se to rješava, to se sigurno ne rješava preko medija i pod zaštićenim identitetom. Siguran sam da je Hrvatska sigurna država i ti ljudi kad imaju što za reći, trebaju otići na policijsku stanicu, ne pred TV kameru", kazao je Banožić i naglasio kako vjeruje Dekaniću.

I, od tada, nije se dogodilo ništa, barem ništa vidljivo. Zašto je misterioznom USKOK-u potrebno mjesec i pol dana da bi utvrdio tko nije govorio istinu o nesreći te tko je zaista vozio županijsku Škodu - pijani župan ili trijezni rođak - zašto je policija alkotestirala Dekanića ako je bio suvozač, je li točno da je na mjesto nesreće dolazilo i odlazilo nekoliko policijskih patrola... to je samo dio neodgovorenih, a legitimnih pitanja o ovom slučaju.

Uglavnom, nesreća se dogodila polovicom travnja, koji dan kasnije slučaj je preuzeo USKOK... I? I ništa, USKOK provodi izvide.

Pročitajte više