USKOK optužio devet osoba zbog gospodarskog kriminala

PRED splitskim Županijskim sudom Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta ponio je optužnicu protiv devet osoba i dva trgovačka društva. Optužene USKOK tereti za  prijevare, utaje poreza i drugih davanja, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zloporabe čekova i kreditnih kartica, te krivotvorenja službene isprave.

Joško Rakušić, Marin Marović, Goran Šarić, Ivna Laušić, Cecilija Mišerda, Tomislav Mišerda, Walter Marović, te Josip Šavija i Edita Šavija imena su devetero optuženika koji će pred sudom odgovarati zbog ukupno 88 kaznenih djela iz područja organiziranog i gospodarskog kriminala.

Rakušić, Marović, Šarić i Laušić su optuženi pod sumnjom da su kao uposlenici i vlasnici trgovačkih društva ili obrta na temelju krivotvorene dokumentacije tražili i dobili povrat PDV-a, dok istovremeno za poslove koje su stvarno napravili PDV nisu plaćali.

USKOK sumnja i da su prevarili više banaka i tvrtki uzimajući kredite koje nisu vraćali ili kupujući robu i skupocjene automobile. Kao dokaz plaćanja tvrtkama su dostavljali krivotvorene uplatnice, a automobile su uzimali čak i na leasing, čije rate nisu plaćali. Tako su oštetili državni proračun, banke i trgovačka društva za više od tri milijuna kuna.

Za slično je gospodarsko djelovanje optužen i Walter Marović kojemu nije utvrđeno je li radio kao pripadnik gore spomenute grupe.

Ceciliju i Tomislava Mišerdu USKOK tereti zbog podizanja kredita za koje su znali da ih ne mogu vratiti, a Cecilija je dodatno optužena zbog nepodmirivanja nedozvoljenog minusa na računu Privredne banke.

Josip i Edita Šavija, osumnjičeni su za zlouporabe čeka i kartice te da su zajedno s Mariom Marovićem i Goranom Šarićem počinili dvije prijevare banaka.

Pročitajte više