Uskok podigao još jednu optužnicu protiv Polančeca: Dao pola milijuna kuna odvjetniku

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. P. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te protiv hrvatskog državljanina P. M. (1956.) radi poticanja na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. (28. 6. 2010.), priopćeno je iz Uskoka. Radi se o Damiru Polančecu te odvjetniku Petru Miletiću.

Optužnicom se Polančeca tereti da je, kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i kao ministar gospodarstva, od srpnja do listopada 2008. godine, u Zagrebu i Vukovaru, u cilju da Miletiću pribavi protupravnu imovinsku korist, zlouporabio položaj i ovlasti.

Naime, Polančec je na traženje Miletića dogovorio da će ovaj kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju iako je znao da za izradu takve studije nije postojala nikakva potreba Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva niti Vlade RH. Ujedno je dogovoreno kako će izradu navedene studije, bez obzira na njen sadržaj i opseg, platiti Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u iznosu od 500.000 kuna.

Potom je Miletić izradio studiju od svega 19 stranica, od kojih se jedna stranica odnosi na naslov, jedna na sadržaj, tri stranice na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, jedna na donošenje Zakona o konvalidaciji u RH, tri stranice na primjenu Zakona o konvalidaciji u RH u kojima se citiraju odredbe tog zakona i drugih propisa RH, tri stranice na konvalidaciju mirovina i radnog staža, a četiri stranice na konvalidaciju radnog staža, dvije stranice na zaključak, a jedna stranica na popis literature. Osim navedenog, četiri stranice su u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora.

Nakon toga je za navedenu studiju, koja nikad nije korištena, Polančec neosnovano odobrio plaćanje računa u iznosu od 500.000 kuna na teret Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist Miletiću te je za navedeni iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.

U optužnici je predloženo da se od Miletića oduzme nezakonito stečena imovinska korist.

Prva optužnica protiv Polančeca podignuta je početkom svibnja zbog postavljanja reflektora u njegovom rodnom selu Đelekovcu. Tereti ga se da je koristeći autoritet koji mu je davala funkcija potpredsjednika Vlade dogovorio postavljanje reflektora koje je stajalo 230.279,68 kuna.

Pročitajte više