Optužnica protiv novih 12 ljudi, medicinskoj sestri plaćali da lažira covid-potvrde

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih državljana i jedne državljanke Srbije zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita.

Optužnicom se terete da su od rujna do studenoga 2021. godine u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid-potvrdu, od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika tražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva lažno upiše da su cijepljeni.

Nakon toga su posrednici medicinskoj sestri predali osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje su prethodno pribavili od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni. Na temelju tih upisa okrivljenici su potom neosnovano ishodili EU digitalne covid-potvrde.

Istraga obuhvatila 243 osobe

Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja za covid pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Sredinom studenoga Uskok je dovršio istragu i podigao optužnicu protiv prve skupine od 14 okrivljenika, dok je prošlog tjedna optužio dvije skupine od po deset osumnjičenih za podmićivanje zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida. U ponedjeljak je podignuta i četvrta kojom je također obuhvaćeno 14 optuženika.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Pročitajte više