Uskok potvrdio pisanje Indexa: Čehok je tri godine pogodovao lokalnom moćniku Patafti

USKOK je večeras potvrdio kako je donesen nalog za provođenje istrage protiv četvero hrvatskih državljana koji su rođeni 1965., 1974., 1958. i 1954. godine, kao i dvaju trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Od 2008. do 2011. pogodovao Patafti

Sukladno zakonskim osnovama iz Uskoka nisu htjeli reći identitet kao ni inicijale, no kako doznaje Index osim Čehoka u poslovima je sudjelovao lokalni moćnik Davor Patafta koji je drugookrivljenik kao i članica Uprave Zračne luke Narcisa Huljev kao četvrti okrivljenik. Četvrti osumnjičeni mogao bi biti sudski vještak Tomislav Možina koji obavlja procjene zemljišta za Grad Varaždin. Dvije tvrtke koje se spominju su T7 grupa i T7 VIS, u vlasništvu Patafte.
 
"Osnovano se sumnja da su se, od svibnja 2008. do svibnja 2011. godine, u Varaždinu, prvookrivljenik, gradonačelnik Varaždina, a do 17. svibnja 2009. i predsjednik Gradskog poglavarstva, drugookrivljenik, predsjednik Uprave i vlasnik dvaju trgovačkih društava, i četvrtookrivljenica, članica Uprave trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi trgovačkim društvima na štetu Grada Varaždina", potvrdili su u Uskoku.

Čehok se tereti da je Patafti u više navrata pogodovao odnosno njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom, dok je Huljev sukladno dogovoru s Pataftom od građevinskih vještaka tražila da izrade elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina, koje su trgovačka društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, na način da navedu da je vrijednost zemljišta čiju su procjenu vršili znatno veća od tržišne.


Čehok osiguravao da odluke budu prihvaćene

Uskok tvrdi da je nakon toga Čehok osiguravao da takve procjene budu prihvaćene od nadležnih tijela Grada Varaždina i da se s trgovačkim društvima zaključe ugovori o kupovini i zamjeni zemljišta, što je i realizirano.

"Na opisani način trgovačkim društvima je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 29 milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen Grad Varaždin", navode iz Uskoka.

Index prvi pisao o vezama Patafta - Čehok

Podsjetimo da je Index pisao prvi o tome pisao i to još u veljači prošle godine. Riječ je o spornoj zamjeni zemljišta, vezana za posao zbrinjavanja otpada, kada je Grad Varaždin dao za gradnju tvornice za mehaničko-biološku preradu smeća u vlasništvo 14,5 hektara gradskog zemljišta na kojem se nalazi smetlište. U zamjenu je Pataftin Vis dao 2,5 hektara zemljišta u predjelu Jalkovec i to unatoč činjenici da je četvorni metar zemljišta u Jalkovcu vredniji od hektara na Brezju.

Čehok tvrdio da s Pataftom nije u posebnim odnosima

Kada je Index otkrio aferu, Čehok je prije godinu i pol dana tvrdio da s Pataftom nije u posebnim odnosima te da mu se nije pogodovalo. Tada je rekao da su ugovori s Pataftom dobri  jer omogućuje da Varaždin kao prvi u Hrvatskoj uvede tzv. "mehaničko-biološku obradu otpada" (MBO).

Varaždinski gradonačelnik opisivao je Pataftu kao poznatog varaždinskog poduzetnika s kojim surađuje kao i s drugim varaždinski poduzetnicima te da je zahvalan "što se Patafta odlučio na ovakav rizik".

> Sabor skinuo imunitet Čehoku: Šuica suzdržana, HDSSB protiv

> A Ivan Čehok je tako htio biti bolji...

> Adlešič šokirana, Čačić i Darinko Kosor nisu ni iznenađeni

Pročitajte više