Uskok preuzeo istragu protiv hrvatskog narkobosa i trojice zbog pokušaja ubojstva

Uskok je preuzeo kazneni progon od Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je prethodno na temelju kaznene prijave splitske policije, pokrenulo istragu protiv četvorice hrvatskih državljana okrivljenih za pokušaj ubojstva Josipa Čubelića u sastavu zločinačkog udruženja.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da se hrvatski narkobos Nenad Petrak (44), Ante Varnica (43), Jerko Radić (45) i Alen Radić (21), uz pokušaj ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, sumnjiče i da pomaganje u pokušaju ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radjnom ili sredstvom te neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Imali plan za ubojstvo pripadnika suprotstavljenih skupina

Uskok sumnja da je Petrak, u razdoblju od 12. prosinca 2019. do 11. travnja 2023. u Splitu, povezao u zajedničko djelovanje Antu Varnicu i Jerka Radića radi kontinuirane nabave i krijumčarenja brodovima velikih količina kokaina iz Južne Amerike, Afrike i Španjolske te prodaje na području Europske unije.

Osim toga, Petrak je povezao Jerka Radića i Varnicu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša na području Europske unije, pri čemu je Jerko Radić u njihovo zajedničko djelovanje povezao i Alena Radića radi prodaje tih droga u Hrvatskoj.

Okrivljenici su također, ističe Uskok, radi stjecanja prevlasti u prodaji droga nad drugim kriminalnim grupacijama na širem splitskom području, stvorili plan da s tom nakanom usmrte pripadnike suprotstavljenih skupina.

Razradili plan ubojstva Josipa Čubelića

Tako su okrivljenici, nakon što su se pripadnici suprotstavljene grupe 10. i 11. travnja 2023. sukobili s Alenom Radićem te mu udarcima u lice nanijeli više ozljeda, taj sukob iskoristili kao povod za realizaciju svog plana stjecanja prevlasti u prodaji droge te su razradili plan da usmrte Josipa Čubelića oko kojeg je okupljena suprotstavljena grupa.

Djelujući u okviru zločinačkog udruženja prema prethodnom dogovoru o podjeli posla, četvorka se 11. travnja 2023. odvezla na ranije dogovoreni susret sa Čubelićem. Po dolasku na mjestu susreta, Varnica i Jerko Radić su ispalili više hitaca u smjeru Čubelića, od kojih ga je jedan pogodio, a jedan oštetio vozilo parkirano u blizini.

Dvojica se sama predala, narkobos Petrak izručen iz Turske

Nakon pucnjave su pobjegli, zamijenivši pritom vozilo kako bi prikrili i uništili tragove te izbjegli uhićenje i kazneni progon, a Čubelića ostavili na mjestu događaja, bez da su mu pružili pomoć pa je smrtni ishod izbjegnut pravovremenom liječničkom intervencijom.

S obzirom na to da se pucnjava odvijala po danu u prometnoj ulici, okrivljenici su bili svjesni da mogu stradati i drugi građani, ističe Uskok u priopćenju. Uskok dodaje kako sumnja da je Alen Radić u stanu u Klisu držao 74 grama marihuane, 5.8 grama hašiša, pola grama kokaina te digitalnu vagu s tragovima droga.

Nadodaje i da se trojica okrivljenika od ranije nalaze u istražnom zatvoru koji im je određen u drugom kaznenom postupku. Jerko Radić i Ante Varnica predali su se splitskoj policiji u lipnju prošle godine, dok je Nenad Petrak izručen Hrvatskoj iz Turske krajem studenoga prošle godine.

Pročitajte više