Uskok prijavio HDZ-ovog načelnika Općine Župe dubrovačke Silvia Nardellija

USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana (1966., 1962., 1947. i 1966.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita, a kako doznaje Index riječ je načelniku Općine Župa dubrovačka  Silviju Nardeliju, koji je na nedavnim lokalnim izborima dobio premoćnu većinu glasova i s gotovo 75 posto glasova osvojio drugi mandat. Drugooptuženi je član poglavarstva Vlaho Kesovija, a slučaj je vezan za hotel Župa u Srebrnom, trećeoptuženi je direktor Hotela Župa u Srebrenom Kruno Herceg, a četvrtooptuženi je član Nadzornog odbora dubrovačke tvrtke Župa Davor Maravić.

"Šokiran sam podizanjem optužnice protiv mene, za koju apsolutno nisam znao. Od novinara sada prvi puta čujem", rekao je Silvio Nardeli za Index kojeg USKOK tereti da je za gotovo četiri milijuna kuna oštetio proračun svoje Općine.

Hotel Župa, bivši Čačićev hotel

Naime, USKOK je još početkom ove godine počeo istraživati radnje oko Hotela Župa, gdje su umjesto skromnog zdanja novi vlasnici iz tvrtke “Nautica Hotels & Resorts“ d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu htjeli napraviti veleban hotel s ukupnim ulaganjem od gotovo 70 milijuna eura. Zanimljivo je kako su hotel kupili od bivšeg ministra, a sadašnjeg čelnika HNS-a Radimira Čačića.

USKOK je navodno ispitivao kako je moguće da je hotel u svega tri mjeseca dobio dozvole, da bi se istražni zahtjev podigao zbog komunalnog doprinosa. Prema djelatnicima USKOK-a umjesto 9.247.022,40 kuna, općini je plaćeno 5.257.169,70 kuna.

"Dobili smo velike novce i nismo sumnjali"

No, u cijelom slučaju zanimljivo je kako je sam načelnik Nardelli, kada je počela istraga oko hotela Župa ukazivao kako je riječ o tome da je ukupnu površine novog hotela izračunao glavni projektant, tvrtka "Send" iz Zagreba, nakon čega je došlo do izračuna koji se pokazao neistinitim.

"Bila je riječ o zbilja obimnoj dokumentaciji koja je imala sadašnji izračun površine, odnosno postojeći kao i planirani. U glavnom projektu kojeg smo dobili iz Državnog ureda stajao je i sporni izračun doprinosa. Tada smo na račun Općine dobili iznos od 5.2 milijuna kuna i nije bilo razloga da sumnjamo kako iznos nije točan", rekao je Nardelli za Index dodajući kako se tek kasnije otkrilo kako stvarno stanje ne odgovara prikazanom.

Greška projektanta, a ne Općine

Naime, Općina Župa dubrovačka mala je Općina na čiji je račun odjednom sjeo ogroman novac, a bila je riječ o za njih, astronomskom iznosu.

"Ukazivali smo kako je riječ o grešci za koju nije kriva Općina već projektant koji je naznačio krivo stanje. Ne znam zašto se na kraju USKOK odlučio na ovakav korak", rekao je na kraju Nardelli i dalje šokiran viješću o prijavi.

U nastavku donosimo priopćenje Uskoka u cijelosti.  

Komunalni doprinos

Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, od kolovoza do listopada 2007. godine u Dubrovniku; a nakon što je prethodno jedno trgovačko društvo iz Zagreba kupilo dioničko društvo iz Srebrnog u čijem je vlasništvu jedan hotel, da bi kao investitor izgradilo hotel s pet zvjezdica na mjestu tog hotela; trećeosumnjičenik, kao direktor dioničkog društva iz Srebrnog i punomoćnik dioničkog društva iz Zagreba, u dogovoru sa četvrtoosumnjičenikom koji mu je nadređen, a inače je član Nadzornog odbora dioničkog društva iz Srebrnog i suosnivač društva koje je vlasnik trgovačkog društva iz Zagreba, ponudili prvoosumnjičeniku i drugoosumnjičeniku novac radi donošenja rješenja o plaćanju komunalnih doprinosa u znatno manjem iznosu od stvarnog stanja.

Naime, oni su za navedenu uslugu prvoosumnjičeniku, inače načelniku jedne općine i drugoosumnjičeniku, članu poglavarstva te općine zaduženom za pitanja komunalnih djelatnosti, prostornog uređenja i zaštite okoliša, ponudili 1.800.000 kuna, a što su oni i prihvatili.

Potom je trećeosumnjičenik, sukladno dogovoru s četvrtoosumnjičenikom, zatražio od jedne muške osobe izradu tri izračuna obujma građevine kao podloge za utvrđivanje visine komunalnog doprinosa i to jedan realan a dva neistinita. Nakon toga je trećeosumnjičenik najmanji izračun u iznosu od 32.857,31 kubičnih metara dostavio glavnom projektantu koji je potom jedan primjerak izračuna uložio u mape glavnog projekta dok je drugi primjerak ovjerio potpisom i pečatom jednog društva i dostavio ga 9. listopada 2007. u Općinu.

Umjesto 9.2 milijuna, dobili 5.2 milijuna kuna

Istog dana su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, u namjeri da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave veliku materijalnu dobit, te znajući da Općini treba platiti iznos od 9.247.022,40 kuna, donijeli rješenje prema kojem to društvo kao investitor treba platiti komunalni doprinos u iznosu od 5.257.169,70 kuna, što su investitori i uplatili.

Na opisani su način tom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu razlike koju su trebali platiti i uplaćenog iznosa te oštetili Općinu za iznos od 3.989.852,27 kuna.

I. Ćimić
Foto: Zupcica.hr
 

Pročitajte više