Uskok tvrtkama Fima grupe poslao poreznike

POREZNICI su ušli u tvrtke Fima grupe kako bi provjerili poslovanje te grupacije koja se povezuje s malverzacijama Podravkinim dionicama i novcem iz afere Spice.

Ministarstvo financija potvrdilo je kako provjerava tvrtke Fima grupe, Fima Alfu, Stog, Weissbarth i partnere, Pluris te Validus, piše Večernji list. Poreznici su ušli u tvrtke na zahtjev Uskoka koji već mjesecima vodi istragu o operaciji Spice.

Validus bio sudužnik za kredit kojim ga je Fima grupa dokapitalizirala

Nagađa se i da je otvorena nova istraga u kojoj se preispituje sumnjivo poslovanje poduzeća koja su nastala iz nekadašnje Fima grupe. Sumnja se kako su vlasnici Fima grupe u srpnju prošle godine tvrtku podijelili da bi se oslobodila vrijedna imovina. Fima grupu su preimenovali u Pluris te u toj tvrtki ostali dužni vjerovnicima.

Istražiteljima su zanimljivi i odnosi između Fima grupe i investicijskog fonda Validus koji je varaždinskoj tvrtki jamčio za kredit HBOR-a. Fima grupa je tim kreditom dokapitalizirala fond i preuzela kontrolu nad njim, a to znači da je Validus bio sudužnik za vlastitu dokapitalizaciju. Zbog sumnjivih poslova Fima grupe u remetinečkom pritvoru je nekoliko mjeseci proveo njezin vlasnik Milan Horvat.  

Pročitajte više