Uskoro jeftinija pretplata i manje obračunske jedinice

OVAJ bi tjedan trebao biti predstavljen novi pravilnik o telekomunikacijskim uslugama prema kojem bi se telefonska pretplata trebala smanjiti za 50%, a trebala bi se smanjiti i obračunska jedinica s jedne minute na 15 sekundi ili čak sekundu.

U T-HT-u naglašavaju kako kraća obračunska jedinica u pravilu znači skuplje telefonske razgovore. U europskim zemljama operateri sami određuju obračunsko razdoblje, a trajanje, od 1 do 240 sekundi, razlikuje se ovisno o korisničkom paketu, piše Večernji list dodajući kako je primjerice u Njemačkoj za lokalne pozive obračunsko razdoblje od 60 do 240 sekundi.

Neki operateri, poput Telekom Italia i France Telecoma nude obračun po stvarnom trajanju, no naplaćuju posebnu naknadu za uspostavu poziva. U Hrvatskoj je obračunsko razdoblje za nacionalne pozive 1 minuta, a za pozive prema inozemstvu i prema pokretnim mrežama 15 sekundi.

U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka napominju kako telefonska pretplata mora sadržavati određeni broj minuta razgovora, pa će ukidanjem monopola T-HT-a fiksni operateri moći sami odlučiti koliko će besplatnih impulsa uključiti u telefonsku pretplatu. Kako saznaje Večernji list može se očekivati i prepaid sustav naplate potrošenih impulsa.

Od 1. siječnja 2005. godine T-HT više neće biti monopolist. Naime, 19. studenog tvrtka Optima Telekom odlukom Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije dobila je koncesiju za fiksnu telefoniju. Optima Telekom, koju zastupa bivši ministar prometa i veza Roland Žuvanić, trebala bi započeti s radom za pola godine, a koncesiju je dobila na 30 godina.

Pročitajte više