Uskoro kreće plinovod od Rusije do Slovenije: Svi se susjedi dogovorili osim Hrvatske

"IMAMO potencijal izgradnje balkanskog naftovoda od Konstance do Trsta, koji bi prošao kroz gotovo sve balkanske zemlje. Postoje jamstva kako će uskoro započeti radovi na 'Južnom toku' koji radimo s Gazpromom, a koji bi povezao, pored Rusije, i Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Austriju, Italiju i, skoro sigurno, Sloveniju. Moguće je da jedan krak uđe u Hrvatsku, a preko Srbije će, po svemu sudeći, biti povezana BiH. Zanimanje pokazuje i Crna Gora", rekao je danas srpski predsjednik Boris Tadić  u velikom razgovoru za Večernje novosti naglasivši kako Srbija želi postati regionalno čvorište kad je u pitanju plin.

Zašto se išlo u Bugarsku i Beograd?

No, zanimljivo je kako je nedavni posjet Ive Sanadera Beogradu, bio vezan i za plin, odnosno za izbjegavanje krize plina kakva se dogodila ove zime. Sudeći prema izjavama Tadića, Hrvatska se na koncu nije ništa dogovorila, a unatoč činjenici da ruski plin ide iz Bugarske prema Italiji, odnosno Trstu, za sada nije još uvijek poznato hoće li uopće dodirnuti Hrvatsku.

Srbija bi trebala već ovog tjedna potpisati ugovor u Rusiji za dotok plina, dok su Slovenija i Rusija prošlog tjedna uskladili sva otvorena pitanja vezana za plinovod Južni tok.

Slovenci su tako najavili kako će uskoro pristupiti usklađivanju detalja sporazuma o gradnji plinovoda, a tu informaciju potvrdili su i slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik i ruskog ministra energetike Anatolij Janovski.

Polančec još promišlja

Predsjednik Stjepan Mesić prošlog je tjedna zajedno sa potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom sudjelovao u dvodnevnom radu summita "Prirodni plin za Europu - sigurnost i partnerstvo, koji se održava u glavnom gradu Bugarske. Nakon summita Mesić je naglasio kako je za Hrvatsku važno da jedan od pravaca dostave energenata ide preko Hrvatske.

"Hrvatska treba imati svoj interes u Južnom toku, a sama trasa kroz koju će on ići je stvar budućih pregovora prije svega s ruskom stranom", rekao je potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec prije nekoliko dana. No sudeći prema današnjoj izjavi Tadića te činjenici da su Slovenci već pristali, vremena je sve manje.

I.Ć.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više