Uskoro počinju ekshumacije i na beogradskim grobljima

USKORO bi na beogradskom groblju Lešće trebala početi ekshumacija leševa nađenih u vrijeme ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH, izjavio je predsjednik jugoslavenske Komisije za humanitarna pitanja i nestale osobe Maksim Korać.

Korać je kazao agenciji Beta da će na tom groblju biti ekshumirano oko 60 neidentificiranih tijela, te naglasio da Komisija još obavlja provjeru i na ostalim grobljima u Beogradu, nakon čega će početi proces ekshumacije.

Za razliku od prethodnih ekshumacija izvršenih na grobljima u Novom Sadu, Srijemskoj Mitrovici i Šapcima, gdje su ekshumirane NN osobe koje su u vrijeme rata izvađene iz Save i Dunava, na beogradskom groblju pokopane su i osobe koje su razmijenjene s hrvatskom i bosansko-hercegovačkom stranom, a koje tada nisu mogle biti identificirane, objasnio je Korać.

Komisija za ekshumaciju žrtava ratnih sukoba u BiH i Hrvatskoj proteklih je dana ekshumirala ukupno 52 NN osobe u mačvanskom okrugu, a na području Loznice trebala bi biti ekshumirana još dva tijela. Za sve stradale identitet će biti utvrđen DNK analizom.

Pročitajte više