Uskoro presuda Naletiliću Tuti za otmicu i poticanje na ubojstvo

Foto: FAH

SUĐENJE ratnom zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenu Naletiliću Tuti koje se na zagrebačkom sudu vodi od ožujka 2013. idućeg će tjedna okončati završnim govorima njegove obrane i tužiteljstva, nakon čega se očekuje i izricanje nepravomoćne presude.

Naletilićev odvjetnik Željko Žganjer kazao je Hini da je iznošenje završnih govora predviđeno za četvrtak te da se nakon toga ubrzo može očekivati i objava presude za otmicu Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Tijekom cijelog suđenja Naletilić odbacuje optužbe, a to je, po Žganjerovim riječima, učinio i u današnjem kratkom iznošenju obrane.

Zbog zločna u Ljubuškom i Širokom Brijegu Naletilić je na hrvatskoj granici uhićen još 1997. gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013. nakon izdržane dvije trećine 20-godišnje kazne.

Tužiteljstvo ga tereti da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar. Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice. U optužnici se Naletilića tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994.

Pročitajte više