Uskoro će biti poznato čime su otrovani čagljevi i zaštićene ptice u Lonjskom polju

Foto: DZPPS - BirdLife Serbia

NAKON što je nedvojbeno utvrđeno kako je za pomor 11 čagljeva i devet škanjaca na zaštićenom području Parka prirode Lonjsko polje kriv čovjek koji ih je otrovao, za dan-dva kad iz Zagreba stigne i toksikološki nalaz bit će poznato i o kojem se otrovu radi.

>> INDEX OTKRIVA Veliki pomor u Lonjskom polju, potrovani čagljevi i strogo zaštićene ptice

Mrtve životinje koje su otkrivene još 18. siječnja dosad su najveći zabilježeni incident te vrste u 27 godina od proglašenja Lonjskog polja zaštićenim područjem.



Neposredno nakon dojave djelatnika Hrvatskih šuma, kako je u srijedu potvrdio ravnatelj Ivor Stanivuković, uprava Javne ustanove Lonjsko polje je reagirala dojavom MUP-u, veterinarskoj inspekciji i inspekciji zaštite prirode čiji su predstavnici, zajedno s djelatnicima čuvarske službe Parka prirode, izašli na teren, napravili zapisnike i uzeli uzorke.

Tom je prilikom utvrđeno kako je kao mamac za čagljeve poslužio otrovan leš teleta, vjerojatno nekim pesticidom. Nakon očevida, lešine strogo zaštićenih škanjaca otpremljene su u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, gdje je patoanatomskom analizom ustanovljeno kako je riječ o trovanju.

Sumnja se u jak otrov brzog djelovanja


Stanivuković je rekao kako se sumnja na jedan od jakih otrova brzog djelovanja, jer su lešine pronađene u krugu od samo stotinjak metara, nedaleko od sela Košutarica na novljanskom području.

Problem zaštite bogatog biljnog i životinjskog svijeta u Lonjskom polju je činjenica da se na tom zaštićenom području nalazi veliki broj naselja s oko 4000 stanovnika, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom.

Nastavljajući stočarsku tradiciju, vlasnici na slobodnoj ispaši imaju veliki broj grla stoke. Budući da je teško pomiriti zaštitu životinjskog svijeta i poljoprivrednu proizvodnju, stanovnici nerijetko sami nastoje zaštititi svoje usjeve ili domaće životinje. To je vjerojatno bio i sada slučaj kada se zasad nepoznat počinitelj pokušao zaštititi od najezde čagljeva.

Iako su čagljevi lovna divljač, uz njih su stradali i škanjci koji su posebno zaštićeni. Prema mišljenju Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, usmrćivanje devet jedinki škanjaca osjetno će utjecati na njihovu ukupnu populaciju. Zbog toga su podnijete i kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja, a istraga se nastavlja.



Populacija čagljeva u porastu, napadaju stoku

Inače, čagljevi, čija je populacija u porastu, u posljednje su se vrijeme pojavili i na sisačkom području. Sredinom prosinca prošle godine zabilježen je slučaj da je čopor tih zvijeri u Sisku, nedaleko od Opće bolnice, napao stado ovaca i zaklao četiri ovce.  

"Problem Parka prirode je u tome što je na području Lonjskog polja mnogo korisnika. Ovdje je čak 13 lovišta koja imaju svoje ovlaštenike. Prema tome, problem velike populacije čagljeva kao lovne divljači mogao bi se rješavati i u dogovoru s Upravom za lovstvo. Ovakav slučaj pomora još nismo zabilježili pa smo kao jednu od mjera uveli i pojačan nadzor", kaže glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Damir Culjak.

Inače, Lonjsko polje na površini od 50.650 hektara predstavlja najveće zaštićeno poplavno područje, ne samo u Hrvatskoj nego i cijelom Dunavskom slijevu. U parku prirode je oko 240 vrsta ptica, od kojih se 134 vrste ovdje i gnijezde, što je najveća prirodna vrijednost polja.

Pročitajte više