Uskoro tužba protiv ravnateljice i odgajatelja zbog zlostavljanja u domu za djecu?

NAKON što su trojica štićenika splitskog doma za nezbrinutu djecu Maestral iznijela u javnost šokantne priče o zlostavljanju, Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog za provođenje istrage u Maestralu, koja bi uskoro trebala uroditi tužbom.

Nakon gotovo dvije godine čekanja, napokon je počeo kazneni postupak zbog zlostavljanja i zanemarivanja djece, saznaje Vjesnik. Protiv ravnateljice Tatjane Vukman, još 2003. godine, tada zaposlenik Maestrala, Ivica Karačić, podnio je prijavu, zbog čega je dobio otkaz.

Žalosno je što je i Ministarstvo rada i socijalne skrbi bilo obaviješteno o nepravilnostima u radu Maestrala, no, osim upozorenja, nikakvih sankcija za Maestral nije bilo.

Pokušali smo doći do ravnateljice Vukman, no a centrali Doma rekli su nam kako je ona danas u Zagrebu, a nitko drugi nije kompetentan za davanje bilo kakvih izjava.

Podsjetimo, u studenom 2004. godine trojica bivših štićenika iz Maestrala za Vjesnik su opisala što su sve proživljavali u Domu.

Jedan od štićenika doma, koji je bio premješten iz Maestrala u drugi dom, rekao je kako je imao sreće što je otišao iz Maestrala.

Druga žrtva, danas punoljetni M.B. je izjavio kako mu je jednom prilikom drugi štićenik zapalio ruku, koja je bila zbog povrede zamotana u gazu natopljenu alkoholom, te da su zatim njega odgajatelji poslali psihijatru i počeli mu davati tekući Prozac. 

Treća žrtva, maloljetni dječak, rekao je kako je jednom napisao policiji anonimno pismo, što su u Domu saznali. Iako je već bio premješten u drugu ustanovu, pozvali su ga da dođe u Maestral po zakašnjeli džeparac. Tamo su ga dočekale dvije odgajateljice i prisilile da potpiše izjavu u kojoj se kaže da je bio izmanipuliran i da anonimno pismo nije napisao svojom voljom. Dolazak u dom trajno mu je zabranjen, iako mu tamo živi sestra.

Uz tri žrtve, Vjesniku se u studenom 2004. godine obratio i ročnik koji je u Maestralu služio civilni vojni rok. On je izjavio kako su po kontejnerima raznosili novu i neraspakiranu robu koja je stizala kroz donacije, iako nisu znali zašto to čine. Dodao je kako su uglavnom služili zaposlenima u domu za plaćanje privatnih računa, a sjeća se i kako su često iz obližnjeg Konzuma iznosili hranu na stražnja vrata, a ta hrana nije bila namijenjena domu.

Arhivska fotografija - izvor: Novi list

Pročitajte više