Uskoro završava hladni val. Stiže promjena

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

SNIJEGA već neko vrijeme nema, ali je tjedan zato obilježila hladnoća. Nije se radilo o ekstremno niskim temperaturama, ali je posvuda bilo osjetno hladnije od prosjeka. I bit će i dalje tijekom petka i u subotnje jutro, a nakon toga nam slijedi toplija meteopriča pa će hladni val koji može utjecati na zdravlje tijekom vikenda završiti, najavljuje za meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Stiže zatopljenje

Dodaje kako će uz nastavak pretežno sunčanog vremena, uglavnom čak i vedrog, već u petak će danju biti toplije nego u četvrtak, ali tek nakon jutarnjih većinom čak i "debljih minusa", ponegdje na kopnu i sumaglice. 

"Valja spomenuti kako će negativne noćne i jutarnje temperature biti i sljedećih dana, osim možda u nedjelju, kada će oblaci onemogućiti noćno ohlađivanje te donijeti mjestimične slabe oborine, rjeđe pahuljice, češće kapljice, koje su moguće i ponegdje na Jadranu, većinom nošene još povremeno jakom burom.

Oborine će uglavnom izostati i početkom sljedećeg tjedna, tijekom kojeg će stabilno sunčano vrijeme pratiti prosječna temperatura zraka za sredinu veljače, na Jadranu uz umjerenu bura pa maestral - mnogima dovoljno za zimsko uživanje uz more", najavljuje Vakula.

Prognoza za petak

U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, većinom čak vedro, samo rijetko uz sumaglicu, uglavnom uz Savu. Najniža temperatura zraka od -10 do -6 °C, a najviša od 2 do 5 °C.

Razmjerno hladno za doba godine i u središnjoj Hrvatskoj, premda poslijepodne manje nego u četvrtak, uz sunce i vedrinu te slab, u gorju poslijepodne i umjeren jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i dalje umjerena i jaka tramontana i bura, osobito podno Velebita na udare i olujna. Prevladavat će vedro, samo u gorskoj Hrvatskoj uz poneki oblak, ujutro po kotlinama možda i sumaglicu. Noćni i jutarnji temperaturni "minusi" još česti i blizu mora, dok će u unutrašnjosti Istre i u gorju biti uglavnom dvoznamenkasti

I u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje oko -10 °C, posebno u Sinjskoj krajini, a uz more između -3 i 1 °C - većinom i više od 5 °C niže od prosjeka za 10. dan veljače. No, uz dnevnu vedrinu, bit će toplije nego u četvrtak, unatoč i dalje umjerenoj, lokalno i jakoj buri i tramontani, zbog kojih će i na sunčanom, ali još razmjerno hladnom jugu Hrvatske more biti većinom umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

Slijede topliji, ali i oblačniji dani

U subotu na Jadranu daljnje slabljenje vjetra, u nedjelju opet prolazno jačanje bure, koja uglavnom podno Velebita može imati olujne udare - a s njima dolaze i ograničenja za neke skupine vozila. Prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego tijekom petka. Štoviše, u nedjelju je čak ponegdje moguća poneka kišna kap, uz buru podno Velebita i lepršanje snježnih pahulja.

I u kontinentalnom području znatno oblačnije nego u četvrtak i petak. No to neće spriječiti porast temperature i prestanak hladnog vala, koji još stoga samo u subotu može utjecati na zdravlje. Mjestimične slabe oborine - malo kiše ili snijega - potkraj subote moguće su uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, a tijekom nedjelje i još ponegdje. Već od ponedjeljka ponovno posvuda suho, i dalje uz noćne i jutarnje temperaturne minuse, ali manje od onih proteklih dana, prognozira Vakula za HRT.

Prema dugoročnijoj, zasad nepouzdanoj prognozi, temperature bi idući tjedan mogle ići iznad 10 Celzijevih stupnjeva. 

Pročitajte više