Usporedili smo biografije: Selak se borio u ratu, Banožić s ocjenama u drugom srednje

Foto: Hina/FAH

MINISTRU obrane Mariju Banožić kao da nije dovoljan permanentni sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji ga je prokazao kao potpuno nesposobnog, pa je ovih dana otvorio još jednu frontu. 

>> Banožić o pilotu Selaku: Da pozovem čovjeka koji vrijeđa mene i vojsku?

Naime, iz MORH-a su prije par dana medijima uputili zanimljiv poziv za događanje - 30. obljetnicu preleta MiG-om pukovnika Ivice Ivandića. Tog 15. svibnja 1992. uz Ivicu Ivandića je bio još jedan pilot - Ivan Selak. 

Staljinističko prekrajanje povijesti

Nakon što je Ivandić sletio na Resnik, a Selak na Pleso, zrakoplovi su im nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iz MORH-a tvrde da Selaka nisu zvali jer je "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo dati obol pukovniku Ivici Ivandiću, koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, otkrivanjem eksponata". "Ostali piloti ih već imaju", navode u MORH-u.

Mnogi pak sumnjaju da je 62-godišnji Selak namjerno izostavljen jer je prethodno više puta kritizirao 43-godišnjeg ministra Banožića zbog ponašanja nakon pada misterioznog sovjetskog drona u Zagrebu. 

U svakom slučaju, Banožićev MORH je osmislio obilježavanje događaja koje bi falsificiralo istinu o tom događaju, staljinističko brisanje sudionika koji ideološki nisu po volji trenutnoj vladajućoj garnituri. No to je bio samo početak.

>> Pilot Selak: I bolje da nisam pozvan. Za mene je sramota biti u društvu Banožića

Banožićeve optužbe na račun Selaka

Nakon Selakove reakcije na nepozivanje Banožić je napao umirovljenog hrvatskog pilota.

"Također, imam pravo postavljati još neka pitanja koja neću postaviti. Iako, kao dijete proživio sam Domovinski rat u Vinkovcima. Preživio sam i same avionske napade koji su bili u tom trenutku na Vinkovce, pa čak i na našu obiteljsku kuću iz koje smo izašli netom kada ju je pogodila avionska granata. Ili, isto tako, kada je, nekoliko minuta kasnije, gotovo do polovice srušen samostan časnih sestara, gdje je bila većina ljudi iz ulice u centru grada.

Imam pravo postavljati ta pitanja, ali neću. To je na gospodinu Selaku da objašnjava hrvatskim braniteljima kada se već postavlja ovako tvrdo u odnosu na svu povijest koju smo imali, koju smo danas imali prilike čuti od pukovnika Ivandića, na koji način se stvaralo HRZ i koja je uloga njih i zašto dandanas daje podršku. U konačnici, vidimo da kolege piloti daju jasnu podršku pukovniku Ivandiću samim ovim činom, odnosno predlaganjem projekta koji sam kao ministar imao čast poduprijeti', rekao je Banožić.

>> Je li Banožić optužio pilota Selaka da je s JNA bombardirao Vinkovce?

Dakle, s jedne strane imamo HDZ-ovog ministra obrane i doktora znanosti s osječkog Ekonomskog fakulteta, a s druge jednog od najobrazovanijih pilota u Europi i odlikovanog sudionika Domovinskog rata. Kome vjerovati?

Tko je Ivan Selak?

Odgovor na to pitanje ćemo dobiti uspoređujući Banožićeve i Selakove biografije.

Ivan Selak je rođen 1962. godine u Bjelovaru. Završio je Vojnu akademiju, jednu od elitnijih obrazovnih institucija u socijalističkoj Jugoslaviji, te od 1979. služio u Jugoslavenskom ratnom zrakoplovstvu. Banožić se pak te godine rodio u Vinkovcima.

Selak je s kolegom Ivicom Ivandićem prebjegao iz JNA u Hrvatsku vojsku 1992. godine, a MiG-21 kojim je pilotirao sudjelovao je u operacijama tijekom rata te bio u upotrebi do 2004. godine.

Tijekom rata u Hrvatskoj brigadir Selak je bio pilot u Prvoj eskadrili lakih borbenih zrakoplova u Čakovcu, zatim zapovjednik zrakoplovnog voda u Zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a te zapovjednik voda 91. zrakoplovne brigade Pleso. Od 1996. godine obnašao je zadaću probnog pilota u sektoru kontrole u Zrakoplovno-tehničkom zavodu te kasnije voditelja odsjeka u Odjelu kontrole kvalitete. Od 2012. djeluje kao probni pilot HRZ-a, a 2017. je umirovljen.

Brigadir Selak je, između ostaloga, jedini inozemni pilot kojemu je Izrael iskazao čast da u izraelskom MiG-u 21 leti iznad Izraela.

Povrh toga, Selak se iskazao i po spremnosti da prozove negativne pojave u MORH-u i da otvoreno istupa u javnosti, a to je ono što mu Banožić, kao paradni izdanak HDZ-ovog mentaliteta, ne može oprostiti.

Tko je Mario Banožić?

Pogledajmo zato sada Banožićevu biografiju.

>> Pogledajte što je u životu radio ministar Banožić. Nema ni sekunde u realnom sektoru

Već u srednjoj školi se aktualni ministar obrane suočio sa svojom najvećom bitkom u životu. U čuvenoj vinkovačkoj bitci kod drugog srednje Banožić je završio na popravnom, ali se onda ipak pregrupirao i u velikoj ljetnoj protuofenzivi uspio upisati treći razred. Nakon toga Banožić odlazi na famozni Ekonomski fakultet u Osijeku, koji je završila i njegova stranačka kolegica Gabrijela Žalac, te diplomira 2002.

Banožić se kroz godine akademski nadograđuje, pa 2008. upisuje magisterij, a 2013. doktorat. Danas se diči titulom doktora znanosti s istog doktorskog studija kao Vice Mihanović.

Većih bitaka nakon popravnog u srednjoj školi Banožić u životu nije imao. Naime, kada je postao punoljetan, učlanio se u HDZ. Naučio je u Vinkovcima koji je put uspjeha u današnjoj Hrvatskoj. Nakon fakulteta Banožić je 2005. dobio posao stručnog suradnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2009. do 2010. je bio voditelj odsjeka turizma u toj županiji, pa zamjenik pročelnika, pa pročelnik, pa konačno predstojnik Ureda državne uprave, dok ga iz slavonske opskurnosti nije izvukao Andrej Plenković 2019. godine i postavio za ministra državne imovine.

Banožićeva hrabra borba za luksuzni stan u Zagrebu

Ipak, ne treba zaboraviti velike Banožićeve borbe da se probije u uži krug utjecajnog vinkovačkog HDZ-ovca Tomislava Čuljka zvanog Mistrija, s kojim je zajedno išao u lov i kuhao paprikaš. Tu je i njegov pokušaj da Gabi Žalac uruči kitu jaglaca, na što je burno reagirao njen suprug automehaničar i prijetio da će pokazati Banožiću. Ministar je uspio deeskalirati taj konflikt tako što je pobjegao neostvarivši svoju misiju poklanjanja kite jaglaca Gabrijeli Žalac.

Zato je pokazao veliku odlučnost u borbi za što luksuzniji stan u Zagrebu, u kojem će živjeti na račun poreznih obveznika dok je ministar.

>> Bivša šefica u Državnim nekretninama: Kolegice su Banožiću kupovale peglu, jastučiće

U vezi toga se Banožić istaknuo kao najveći HDZ-ovi heroji imovinskog rata iz 1990-ih. Ministar ulaže i velike napore u to da javnost uvjeri kako nije nesposobni fićfirić, ali na tom planu bilježi bitno manje uspjeha. O tome kako predsjednik Milanović briše pod s njime bolje ne trošiti previše riječi.

Retorička pitanja

I kome onda vjerovati? Selaku ili Banožiću? Tko tu nastupa s neovisne pozicije, sa znanjem i s dobrom namjerom, a tko je tu stranački pijun koji se razbahatio unatoč neznanju i svima očitoj nedoraslosti poslu koji treba obavljati?

Pitanja su retorička.

 

Pročitajte više