Usporedili smo: Fotografija mrtvog Bin Ladena je montaža

FOTOGRAFIJA mrtvog Osame bin Ladena obilazi svijet. No, je li to zaista on? Usporedili smo dvije fotografije, onu koju je prikazala pakistanska televizija za koju tvrde da se na njoj nalazi mrtav terorist te jednu arhivsku AFP-a.

Oči su glavni centar na licu po kojemu se ljudi mogu razaznati te se putem njih može odmah vizualno prepoznati osoba. U ovom slučaju, kako tvrde stručnjaci, oči na dotičnoj montaži su retuširane. Brada u montaži direktno je prekopirana s arhivske slike Osame bin Ladena, što ukazuje na veliku mogućnost da se radi o montiranoj fotografiji koja se u ovom trenutku emitira diljem svijeta.

Čak se ton, kontrast i rasvjeta s originalne slike ne podudaraju s montažom. Mišljenje stručnjaka, ali i amatera u retuširanju je da se ovdje radi o fotografiji ubijene i masakrirane osobe koja nije Osama bin Laden, no na tu fotografiju namontirana je Bin Ladenova brada.

Ovakvu montažu vrlo je lagano napraviti u Photoshopu, tvrde stručnjaci.

AFP je također usporedio dvije fotografije, te uz opis fotografija naveo kako je očito da se radi o montaži, a i na Youtubeu je osvanula snimka kako je fotomontaža navodno nastala.

Pročitajte više