Ustaši Juri Francetiću opet postavili spomenik u Slunju

U SLUNJU je jučer poslijepodne postavljena mramorna spomen ploča zapovjedniku Crne legije Juri Francetiću, s potpisom HD Chicago, a policija ovaj puta ne zna tko ju je postavio. Ploča je bila naslonjena na drveni križ bez imena, a na zemlji je ostvaljeno umjetno cvijeće, lampioni i vučedolska golubica bez glave.

"Zasada nemamo informacije tko je postavio ploču, a nitko se od eventualnih očevidaca nije javio. Komunalni redari su ju redovno uklonili, nije bilo nikakvih problema i policija im nije morala asistirati", kazali su nam u OKC-u Policijske uprave karlovačke.

Zanimljivo je da je postavljena u centru Slunja, u blizini crkve Presvetog Trojstva, gdje su je 2000. postavili građani Slunja, i da je za manje od dva tjedna četvrta godišnjica uklanjanja spomenika.

Nova je vlada Ive Sanadera iskoristila priliku za vježbanje antifašizma uklanjanjem spomenute ploče Francetiću, te Mili Budaku, koje su prema odluci vlade iz 2004. godine - "štetile ugledu i interesima Hrvatske".

Uklanjanje ploča tada se provodilo uz jako policijsko osiguranje, čak stotinjak specijalaca i negodovanje lokalnog stanovništva, a potrajalo je šest sati. Poloče ustaškim krvnicima počele su nakon toga nicati po cijeloj Hrvatskoj, ali su uklanjana u roku od nekoliko dana.

C.D.
Foto: HRT arhiva

Pročitajte više