Ustav EU-a: Moguć dogovor na summitu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije približili su se u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu konačnom dogovoru o europskom ustavu, koji bi trebao biti prihvaćen potkraj tjedna na summitu u Bruxellesu.

"Imamo dobru atmosferu, mislim da bismo mogli postići dogovor", rekao je predsjedatelj Vijeća ministara, irski šef diplomacije Brian Cowen.

Irsko predsjedništvo iznijelo je na stol 13 otvorenih pitanja iz budućeg ustava oko kojih su se ministri u velikoj mjeri složili. Po svemu sudeći, u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike ostat će načelo da se odlučuje jednoglasno, što je bio jedan od britanskih zahtjeva. Isto vrijedi i za poreznu politiku, dok su oko pitanja europskog javnog tužitelja Britanci pokazali volju za kompromis.

Nizozemska je zatražila da u ustav uđe odredba koja bi omogućila jaču zakonsku kontrolu proračunskog deficita, koji je, prema Paktu o stabilnosti eura, ograničen na 3 posto bruto nacionalnog proizvoda. S tim se ne slažu Francuska i Njemačka, koje u posljednjih nekoliko godina stalno premašuju dogovoreni deficit. Irsko je predsjedništvo predložilo deklaraciju koja bi se usvojila zajedno s ustavom, a u kojoj bi se istaknula privrženost paktu o stabilnosti eura, ali zasad nije sigurno hoće li ta deklaracija biti pravno obvezujuća.

Čelnicima EU-a koji će se okupiti u četvrtak i petak u Bruxellesu, ostavljena su dva najteža pitanja o kojima ministri u ponedjeljak nisu raspravljali. Riječ je o formuli za odlučivanje dvostrukom većinom te o sastavu buduće Europske komisije.

Prema prijedlogu ustava što ga je izradila Konvencija o budućnosti Europe, odluke u Vijeću ministara bile bi donijete ako za njih glasa 50 posto država članica koje predstavljaju najmanje 60 posto ukupnog stanovništva EU-a. S tom se formulom ne slažu pojedine zemlje, u prvom redu Španjolska i Poljska, koje traže da se podigne drugi prag tako da se izbjegne opasnost da tri najveće zemlje Njemačka, Francuska i Velika Britanija mogu blokirati svaku odluku jer imaju 44 posto ukupnog stanovništva EU-a. Trenutačno je u igri nekoliko formula, a najviše izgleda da bude prihvaćena ima formula 55/65 po kojoj bi se odluke donosile ako za njih glasa 55 posto zemalja članica koje predstavljaju 65 posto stanovništva.

Oko sastava Europske komisije postoje razilaženja između velikih i malih članica. Velike se zemlje protive načelu da svaka zemlja ima po jednog povjerenika, smatrajući da bi tako izvršno tijelo EU-a postalo preglomazno i neefikasno. Posljednji prijedlog irskog predsjedništva bio je da se 2014. zadrži načelo jedna zemlja, jedan povjerenik, a nakon toga taj bi se broj smanjio na 15 ili 18 povjerenika.

Čelnici EU-a na summitu u Bruxellesu također će imenovati novog predsjednika Europske komisije, koji će zamijeniti Romana Prodija u studenom ove godine, kada sadašnjoj Komisiji istječe mandat. U igri je nekoliko imena, a najveće izglede imaju premijeri Luxembourga i Belgije Jean-Claude Juncker i Guy Verhostadt te sadašnji povjerenik Komisije Portugalac Antonio Vitorino.

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više