Ustavna tužba: Članovi Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja prilikom prodaje Ine nezakonito izabrani

IZBOR članova i predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, koje je ugovor između Ine i MOL-a ocijenilo sukladnim zakonu i koji su izbrani u listopadu 2003. godine, bio je nezakonit, tvrde novinari HTV-a Jozo Kapović i Tonči Bonači.

Oni su Ustavnom sudu podnijeli i zahtjev za ocjenom zakonitosti postupka imenovanja i izbora članova tog vijeća, Olgice Spevec, Nikole Popovića i Vesne Podpilec. "Olgica Spevec nije mogla biti imenovana predsjednicom Vijeća, jer je na dan imenovanja bila članica NO-a Hrvatskih pošta, a Nikola Popović nije imao dovoljno godina radnog staža", rekao je za Slobodnu Dalmaciju novinar Tonči Bonači.

"Vijeće nije moglo ni zasjedati"

Dodao je kako je Podpilec u vrijeme spornog glasovanja o ugovoru između Ine i mađarskog MOL-a bila članica Glavnog odbora SDP-a te da svo troje na dan donošenja odluke nisu ni bili u radnom odnosu unutar Vijeća pa ono nije moglo niti zajedati, a kamoli donositi pravno valjane odluke.

O tome su prikazana i dva priloga na HTV-u, prvi 2004. godine u emisiji "Brisani prostor", a drugi prošle godine. "Riječ je o prvorazrednom šlamperaju. To je nepoštovanje procedure i tužno je i žalosno da nakon dva priloga nitko nije reagirao. Tražimo preispitivanje, odnosno ukidanje rješenja i odluka koje je Vijeće donijelo", istaknuo je Bonači, a Kapović je dodao kako se vlast upravo bahato ponaša prema pravnim propisima, pravdi, moralu i zakonu općenito.

S druge strane, Spevec je čitavu stvar nazvala izmišljotinom, jer je kako kaže, prije imenovanja u vijeće podnijela ostavku u Nadzornom odboru HP-a, dok je Podpilec samo kratko kazala kako je njezino imenovanje u Vijeće bilo sukladno zakonu, piše Slobodna.

K.S.
Foto: INA

Pročitajte više