Ustavne promjene: HDZ euforičan oko nezastarijevanja privatizacijskog kriminala

"OVOM odredbom Ustava šaljemo poruku o nultom stupnju tolerancije u borbi protiv korupcije i kriminala", rekla je danas na zasjedanju Vlade premijerka Jadranka Kosor obrazlažući promjene Ustava u kojeg se unosi odredba o nezastarijevanju kaznenih dijela počinjenih u vrijeme privatizacije.

Borba protiv zaborava?

Premijerka Kosor naglasila je kako je riječ o "borbi protiv zaborava" te o inzistiranju njene stranke, HDZ-a da se ta odredba ubaci u Ustav jer oni ne žele da "ostane na onome tko je jamio - jamio, nego oni koji su jamili - treba im stati na vrat".

Unatoč danas nemjerljivom entuzijazmu ministara kao i premijerke iz redova HDZ-a koalicijski partneri u Vladi ipak su sebi dozvolili određene rezerve glede ove odredbe. Tako su iz HSLS-a i SDSS-a naglasili kako se odredba nezastarijevanju mogla ubaciti i u zakon a ne u Ustav. Štoviše, zamjerili su kako je ova Vlada već tri puta mijenjala Ustav.

Nek se osjeti u pravosuđu, a ne u Ustavu

"Neka se ta snažna volja za rješavanjem privatizacijskog kriminala osjeti kroz pravosuđe. Uostalom ovo je moglo ići kroz zakonske odredbe, a ne kroz Ustav", rekla je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič dok je potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca "mučio" pojam retroaktivnog djelovanja u zakonodavstvu.

Osim odredbe o nezastarijevanju privatizacijskog kriminala Vlada Jadranke Kosor u saborsku je proceduru uputila niz prijedloga izmjena Ustava koji su uglavnom vezani za usuglašavanje s pravnim poretkom Europske unije. Zanimljivo je naglasiti kako prema tim izmjenama Hrvatska narodna banka ne bi bila podređena Saboru već bi se jamčila samostalnost.

Bošnjaci i Slovenci postali bi autohtone nacionalne manjine u Hrvatskoj, a odredbama Ustava jamčilo bi se i besplatno osnovno obrazovanje. Novina je da bi se hrvatski građani mogli izručivati drugim zemljama i to na temelju međunarodnih ugovora.

Salonit na zatvorenoj sjednici

Na zatvorenom dijelu sjednice govorilo se o rješavanju problema radnika Salonita, a donesen je  Zaključak o provedbi II. faze sanacije Mravinačke kave.

Prema tome rješenju zaduženo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za zbrinjavanja azbestnog otpada u cilju zaštite zdravlja ljudi i okoliša. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost započet će i II. faza sanacije, a Fond će osigurati sredstva i provesti sanaciju i zbrinjavanje azbestnog otpada, koji će se provesti uz poštivanje mjera zaštite okoliša. 

Pročitajte više