Ustavni suci povukli nezapamćen potez oko Turudića. Reagirali Milanović i ministar

Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Ustavni suci jučer su povukli nezapamćen potez. Naime, nitko od ustavnih sudaca nije se pojavio na prisezi novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Turudić će na dužnost stupiti tek za dva mjeseca, kad istekne mandat još uvijek aktualnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, no vladajući su mu svejedno prije raspuštanja sabora htjeli upriličiti prisegu, koju su, kako smo rekli, ustavni suci bojkotirali, i to prvi put u povijesti. 

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dobio je poziv na prisegu, ali se nije odazvao, niti je itko drugi s Ustavnog suda došao u sabor kao njegova zamjena.

Turudić je svojevremeno bio u javnom sukobu sa šefom Ustavnog suda Šeparovićem, kojeg je optužio za pritiske, rekao da mu je lagao i da više ne razgovara s njim iako su nekada bili prijatelji. Ustavni suci navodno Turudiću impliciraju i da je sugerirao da su primili mito jer su srušili presudu protiv Ive Sanadera. No ne zna se jesu li (i to) bili razlozi za bojkot.

Nitko s Ustavnog suda dosad nije komentirao nedolazak na Turudićevu prisegu, no može se zaključiti da se radi o poruci kad je riječ o njegovu izboru za novog šefa DORH-a. 

Na Turudićevu prisegu, inače, nisu došli ni predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ni predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća, ujedno i šefica USKOK-a, Željka Mostečak, no oni su, za razliku od Šeparovića, poslali izaslanike. 

Ministar: Trebali su doći

Cijelu situaciju s nedolaskom sudaca Ustavnog suda na prisegu novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića danas je pred novinarima komentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Ustavni sud nije dio klasične sudbene vlasti, dakle na neki način četvrta grana vlasti, tako da nisu izravno vezani s pravosuđem, s redovnim i specijaliziranim sudovima te Državnim odvjetništvom. Zašto nisu došli je pitanje za njih. Ja smatram da su trebali doći", rekao je.

Upitan ima li nedolazak sudaca Ustavnog suda na prisegu veze s javnim prepirkama Turudića i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, Malenica je odgovorio kako ne zna u kakvom su oni odnosu te da mu je takvo što teško komentirati.

Milanović: I oni su shvatili da dalje ne može

I predsjednik Zoran Milanović danas se, obraćajući se novinarima, osvrnuo na jučerašnju Turudićevu prisegu na kojoj nije sudjelovao nijedan sudac Ustavnog suda. Milanović je ustvrdio da su "i oni shvatili da dalje ne može" i da je proglašen osobom koja nije dostojna te dužnosti prema mišljenju velike većine sudaca.

"Radi se o čovjeku koji je debelo kontraindiciran. Kao alkohol za osobu bolesnu na jetru. Ne može to zajedno. I to konačno ide u svom kraju. To je sad dokinuto. Raspustili su se nakon mjeseci prtljanja, petljanja, laganja, manipuliranja", komentirao je Milanović, napominjući da se radilo o drpanju, laganju da se stekne vlastita bolja i jača početna pozicija za te izbore.

Pročitajte više