Ustavni sud: Civilni invalidi rata nisu diskriminirani u odnosu na invalide branitelje

Ustavni sud ocijenio je danas da zakonodavac nije diskriminirao civilne invalide Domovinskog rata kada im je osigurao manja prava i primanja od onih koja imaju invalidi branitelji i članovi njihovih obitelji.

Ustavni suci to su jednoglasno zaključili prilikom odlučivanja o prijedlogu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata za ocjenom ustavnosti odredbe izmijenjenog Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Prema toj odredbi mjesečna svota osobne invalidnine civilnih invalida I. grupe određuje se u visini od 100 posto proračunske osnovice, što, po ocijeni Zajednice udruga, civilne invalide diskriminira u odnosu na invalide branitelje kojima je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja Domovinskog rata iznos određen u visini 115 posto osnovice. U Zajednici udruga smatraju, naime, da bi svi invalidi Domovinskog rata trebali imati jednaku osnovicu.

Ustavni suci ocijenili su da nije riječ o nejednakosti, odnosno neustavnoj odredbi jer se radi o dvije različite kategorije invalida, čija su prava regulirana s dva posebna zakona. Suci su zaključili da pred zakonodavcem nije bilo ustavnopravnih zapreka da na različite načine uredi prava tih dviju skupina invalida te da bi eventualno neustavno bilo da je zakonodavac pravio neprihvatljive razlike unutar iste skupine invalida.

Iz istog razloga nije prihvaćen ni prijedlog za ocjenu ustavnosti nekoliko odredaba Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata za koje je predlagatelj iz Kraljevice tvrdio da invalidima braniteljima daju daleko veća prava nego drugim kategorijama invalida.

Ustavni suci nisu prihvatili prijedlog Udruge hrvatskih restorater za ocjenom ustavnosti odredaba Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prema kojima je omogućeno osnivanje udruga za kolektivno ostvarivanje autorskih prava. Ustavni suci su zaključili kako je nemoguće da autor pojedinačno ostvaruje svoja prava te da je to dovelo do stvaranja udruga nositelja autorskih prava koje u njihovo ime, uz naknadu, odobravaju korištenje autorskih i srodnih prava. Ustavni sud smatra da u osnivanju i radu takvih udruga nema ništa neustavno.

(Hina) xso yso

Pročitajte više