Ustavni sud ocijenio nedopustvim medijske napise o sudskom postupku u vezi s izmijenjenim zakonom o trgovini

USTAVNI je sud danas priopćio, reagirajući na napise u medijima o sudskom postupku u vezi s prijedlogom za ocjenom ustavnosti izmijenjenog Zakona o trgovini, da je to prije donošenja odluke nedopušten pritisak na sud.

To je, ma s koje strane dolazilo, nedopušten pritisak na Ustavni sud i Ustavom zajamčenu neovisnost njegova rada, ističe se u priopćenju Ureda predsjednika Ustavnog suda.

Iako Ustavni sud još nije odlučio, raspravi o tome kakva bi odluka trebala, odnosno ne bi treba biti, pridružile su se i pojedine ugledne ustanove, ali i pojedinci, upozorava Ured i podsjeća da su na temelju neslužbenih informacija pojednih novinara o dosadašnjem tijeku postupka u medijima zadnjih dana prisutni brojni napisi i komentari o postupku u vezi s prijedlogom za ocjenom ustavnosti toga zakona.

No Ured predsjednika Suda upozorava da Poslovnik Suda izrijekom propisuje kako su nacrti odluka povjerljiva ustavnosudska dokumentacija koja se ne smatra dijelom ustavnosudskog spisa.

Ured stoga zaključuje da je nedopustivo na temelju neslužbenih informacija o pripremnim sudskim postupcima zauzimati se, iznositi ili obrazlagati vrijednosna stajališta o tijeku postupka prije nego je postupak uopće završen.

Mišljenje od Ustavnog suda o ustavnosti odredaba Zakona o zabrani rada nedjeljom za velike trgovine zatražilo je nekoliko velikih trgovinskih lanaca, koji smatraju da su zbog toga zakona u neravnopravnu položaju prema malim trgovinama.

Pročitajte više