USTAVNI SUD: PRAVO NA OTKUP STANA JE NEPRENOSIVO OSOBNO PRAVO

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda kojom je utvrđeno da je pravo na otkup stana strogo osobno pravo koje nije nasljedno.

Većina sudaca Ustavnog suda podržala je to stajalište Vrhovnog suda nasuprot nižim sudovima. Naime, prvostupanjski sud je još dok je nositelj stanarskog prava bio živ presudio da ima pravo na otkup stana, a drugostupanjski je takvu presudu potvrdio nakon njegove smrti. Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva o zaštiti zakonitosti, Vrhovni je sud preinačio te odluke i donio sasvim suprotnu.

Podržavajući takvo stajalište Ustavni je sud odbio ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda kojom je sinu, nakon smrti oca s kojim nije živio u zajedničkom domaćinstvu, osporeno pravo na otkup stana.

Stajalište Vrhovnog i Ustavnog suda da je pravo na otkup stana neprenosivo osobno pravo pogrešnim je smatrala samo sutkinja Agata Račan koja tvrdi da je i zakonom o kupnji stanova na kojima postoji stanarsko pravo omogućeno da se pravo na otkup prenese na stanare. Smatra da je Vrhovni sud prilikom odlučivanja morao voditi računa da se radi o tranzicijskom propisu, kao i o činjenici da je u vrijeme prvostupanjske presude dok je bio živ, nositelj stanarskog prava imo pravo na otkup stana. No, većinom glasova ustavni suci odbili su ustavnu tužbu.

(Hina) xggrb yso

Pročitajte više