Ustavni sud se ne može odlučiti o izboru manjinaca: Tražit ćemo nova stručna mišljenja

PREDSJEDNICA Ustavnog suda Jasna Omejec je danas najavila da će zatražiti nova mišljenja stručnjaka u vezi ocjene ustavnosti izbora zastupnika manjina u Sabor.

"Stručna mišljenja ustavnih stručnjaka o prijedlozima za ocjenu ustavnosti posljednjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor nisu jedinstvena pa će Ustavni sud prije odluke zatražiti nova mišljenja stručnjaka", kazala je Omejec.

Izmjene nisu u skladu s Ustavom

Danas su na savjetodavnoj raspravi pročitani sažeci stručnih mišljenja sveučilišnih nastavnika i znanstveni savjetnici Ustavnog suda Arsen Bačić, Zvonimir Lauc, Branko Smerdel i Sanja Barić, no nitko od njih se nije pojavio na raspravi.

Iz tih mišljenja je vidljivo da se posljednje izmjene zakona koje se odnose na izbor manjinaca ne slažu s Ustavom,  no Omejec tvrdi da stručnjaci nisu jedinstveni u stajalištima i ne navode jednake razloge.

"Ako treba, obratit ćemo se i Venecijanskoj komisiji"

"Ustavni suci razmotrit će stajališta u raspravi. Nažalost, već je sad vidljivo da Sud treba zatražiti novo mišljenje stručnjaka, a ocijeni li potrebnim, obratit će se i Venecijanskoj komisiji", rekla je Omejec, piše HRT. Ocjenu ustavnosti je tražio GONG, HHO, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija.

Pročitajte više