Ustavni sud upravo drži izvanrednu sjednicu zbog Milanovića

Foto: Index/Hana Kajari

Ustavni sud upravo održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji i nakon objave prvih rezultata izbora, doznaje N1.

Sjednica je u tijeku, a press konferencija bit će održana u 13.45.

Podsjetimo, Milanović je ušao u kampanju kao SDP-ov kandidat za premijera, ali nije bio na kandidacijskim listama. No cijelo vrijeme kampanje napadao je HDZ i ponavljao slogane SDP-ove koalicije Rijeke pravde.

Ustavni sud je nakon njegova istupa održao sastanak i objavio priopćenje, odnosno svojevrsno upozorenje Milanoviću i SDP-u da sve predizborne aktivnosti drže u granicama poštivanja Ustava.

Što je Ustavni sud rekao prije izbora?

U Upozorenju Ustavnog suda suci su se pozvali na članak 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koji propisuje što sve može odlučiti Usud ako dođe do značajnog kršenja regularnosti u izbornom procesu.

Spektar reakcija Ustavnog suda je širok i ide od upozorenja u sredstvima javnog priopćavanja do poništavanja odluka i izbornih radnji.

Na izravno pitanje mogu li se poništiti i rezultati izbora, Miroslav Šeparović je tada odgovorio potvrdno.

Dobronić jučer: Nije bilo potrebe za posebnim intervencijama zbog Milanovića

Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je jučer da, zbog Milanovića, nije bilo potrebe za posebnim intervencijama.

Na pitanje jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića, Dobronić je na press konferenciji DIP-a u četvrtak rekao da su postupali po onome što je Ustavni tražio te nisu našli razloge za posebne intervencije.

> RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE

Uskoro opširnije

Pročitajte više