Obiteljaši bi ukinuli životno partnerstvo. Ustavni sud ih već 8 godina ne želi odbiti

Foto: Ustavni sud

HRVATSKI je sabor 2013. većinom glasova izglasao Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola. 

Naravno, 2014. godine je udruga U ime obitelji (UIO), koju predvodi Željka Markić, podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona, tvrdeći da je protuustavan.

U ime obitelji: Životno partnerstvo je ozbiljna prijetnja slobodi misli, odgoja i vjeroispovijesti

Po mišljenju UIO, "Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola izglasan je protivno jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu 1. prosinca 2013. te je protivan odredbi čl. 62. Ustava. Na referendumu se 66 posto birača izjasnilo ZA to da se u Ustav RH unese odredba koja štiti brak kao zajednicu žene i muškarca te sve institute koji se odnose na brak i obitelj".

Na spomenutom referendumu odlučivalo se o tome treba li se rečenica "Brak je životna zajednica žene i muškarca" ući u Ustav, što UIO u međuvremenu tumači kako god mu u kojem trenutku odgovara, pa tumači kako ta rečenica u Ustavu RH odjednom podrazumijeva i štićenje "svih instituta koji se odnose na brak i obitelj", iako se u onome što je UIO uspješno ugurao u Ustav riječ "obitelj" uopće ne spominje. 

Sljedeće su godine Ustavnom sudu poslali požurnicu tražeći odluku o ustavnosti životnog partnerstva. U priopćenju iz 2015. je svakako najapsurdniji "argument" da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola "neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH" te "unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te je diskriminatoran".

Prošlo je osam godina od tužbe Željke Markić, a Ustavni sud i dalje šuti

U međuvremenu je prošlo osam godina od trenutka kada je Ustavni sud zaprimio tužbu u kojoj Željka Markić traži ukidanje životnog partnerstva, ali još uvijek nije donio nikakvu odluku.

Stoga smo se obratili Ustavnom sudu s upitom zašto sve to tako dugo traje.

“U povodu Vašeg novinarskog upita koji ste uputili Ustavnom sudu Republike Hrvatske, koji se odnosi na predmet ocjene suglasnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola s Ustavom Republike Hrvatske, a koji se vodi u povodu prijedloga udruge U ime obitelji, obavještavam Vas da je rad na tom predmetu u tijeku”, kažu iz ustavnog suda u odgovoru koji potpisuje tajnik Teodor Antić.

Ustavni sud: U ovom času nije moguće predvidjeti kada bi Ustavni sud mogao donijeti konačnu odluku

“Kako je riječ o predmetu koji je po naravi pitanja koje se kroz njega trebaju riješiti izuzetno osjetljiv i složen, a osim toga sadržajno je vezan uz neke druge zakone srodne tematike (Obiteljski zakon i dr.), kojih je suglasnost s Ustavom također osporena, njegovo rješavanje zahtijeva puno više rada i vremena od većine drugih ustavnosudskih predmeta”, tvrde.

“Iako je Ustavni sud tijekom rada na ovom predmetu do sada prikupio vrlo opsežnu dokumentaciju i informacije, u ovom času nije moguće predvidjeti kada bi Ustavni sud mogao donijeti svoju konačnu odluku”, kažu iz Ustavnog suda.

Podsjetimo i da je Ustavni sud u priopćenju o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka od 14. studenog 2013. nedvosmisleno poručio sljedeće: "Eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva."

Trebalo im je 28 godina da odluče o ustavnosti prava na pobačaj

U međuvremenu se posve izmijenio i sastav sudaca Ustavnog suda.

Kada je udruga UIO podnijela svoju tužbu, predsjednica je bila Jasna Omejec, a sada ustavni sud vodi HDZ-ov provjereni kadar Miroslav Šeparović.

Ustavnom je sudu trebalo čak 28 godina da odluči po tužbi koja je tvrdila da je pravo žene na pobačaj protuustavno. Vidjet ćemo hoće li odluka o ustavnosti životnog partnerstva - koje su u međuvremenu sklopile stotine istospolnih parova - oboriti taj sramni rekord.
 

Pročitajte više