Ustavni sud zaustavio ovrhu zbog lihvarskih kamata

USTAVNI sud danas je prvi put obustavio ovrhu zbog lihvarskih kamata, a u konkretnom predmetu dvojici dužnika iz Virovitice godišnja zatezna kamata iznosila je 444 posto.

Ovrha u njihovom slučaju je obustavljena do konačne odluke o ustavnoj tužbi. Dvojica Virovitičana tražili su odgodu ovrhe po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Virovitici iz 1996. kojom im je izračunato da Zanatsko kreditnoj zadruzi iz Virovitice moraju platiti glavnicu s godišnjom zateznom kamatom od 444 posto.

Ustavni sud usvojio je njihov zahtjev i odgodio ovrhu, ustvrdivši da bi njezinim izvršenjem, odnosno isplatom duga s nepravednom kamatom nastala nepopravljiva šteta podnositeljima ustavne tužbe.

Virovitičani, među ostalim, tvrde da je ovrha nedopuštena jer bi njenom provedbom dužnici bili izbačeni na ulicu, odnosno ostali bez kuće i imovine, čime bi bila ugrožena egzistencija cijele obitelji.

Prva odluka Ustavnog suda o privremenoj odgodi ovrhe zbog lihvarskih i nemoralnih kamata uslijedila je nakon što je Sabor na prošlom zasjedanju usvojio Zakon o kamatama.

Ustavni sud usvojio je i tri ustavne tužbe zbog nerazumno dugog suđenja u sporovima za naknadu štete zbog terorističkih akata. U tim slučajevima parnice se vode dulje od sedam godina.

Zbog nerazumno dugog suđenja Ustavni sud je tvrtki iz Karlovaca, kojoj je poslovni prostor uništen eksplozivom, dodijelio novčanu naknadu od 4.400 kuna. Naknadu od 5.500 kuna dobio je Zagrepčanin koji se više godina parniči zbog štete nastale miniranjem obiteljske kuće u Sukošanu. Isti je iznos određen još jednom podnositelju ustavne tužbe kojem je minirana vikendica u Karlobagu. Istodobno je sudovima u kojima se vode ti predmeti naređeno da donesu presude u najkraćem mogućem roku, ali ne dužem od godinu dana.

Pročitajte više